4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:04
No menu items!

FURTUNĂ în vestul țării. 200.000 de oameni, fără energie electrică. Măsurile luate de autorități

spot_img

Aproape 200.000 de locuitori din 500 de localităţi nu aveau, luni dimineața, energie electrică. Urgenţele sunt, însă, acum de tratarea răniţilor în urma furtunilor înregistrate în vestul ţării, dar şi restabilirea circulaţiei feroviare, potrivit premierului Mihai Tudose.

„Încă mai sunt persoane blocate în diverse locuri, care au fost la munte şi voiau seara să plece spre casă şi nu au mai putut. În fapt, au fost peste 300 de arbori căzuţi, 137-140 de acoperişuri de imobile luate, 42 de tronsoane de cale feroviară, sute de localităţi fără curent electric, sperăm ca astăzi să înlăturăm aceste efecte. (…)Sunt 500 de localităţi cu aproape 200.000 de locuitori fără energie electrică, sunt aproape 100 de echipe de intervenţie în teren”, a declarat premierul Mihai Tudose, într-o intervenţie la radioul public.

Premierul a reiterat ideea unei aplicaţii care să alarmeze populaţia în cazuri de urgenţă.

„Nu se poate lua o măsură fizică împotriva unei furtuni sau a unui viscol. Ceea ce va fi o prioritate, începând de azi, să stabilim un sistem de alarmare funcţional, este o idee, am vorbit cu specialiştii ca prin intermediul reţelei de telefonie mobilă, toţi cei aflaţi în zonele unde există riscul să se petreacă aceste fenomene meteo extreme să primească o avertizare pe telefon, va trebui să lucrăm cu ISU şi cu operatorii de telefonie. (…)Nu se poate vorbi de o aplicaţie contra cost, deci o să fie gratuit”, a completat premierul.

Cinci persoane au murit în judeţul Timiş şi 49, între care şapte copii, au fost rănite în urma furtunii puternice de duminică, se arată într-un bilanţ transmis, luni dimineaţă, de ISU Timiş. Două din cele cinci persoane care au murit au fost în Timişoara, iar trei la Buziaş. De asemenea, între cele 49 de persoane rănite se află şapte copii.

Iohannis cere sistem de avertizare a populației

La rândul lui, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, luni, Guvernului să implementeze ”de urgenţă” un sistem de avertizare rapidă a populaţiei în situaţii de criză, să explice dacă procedurile au fost respectate şi cine este vinovat de ”neglijenţă şi incompetenţă”.

”Furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilităţile şi ineficienţa sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor. Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi au lăsat în urmă zeci de răniţi. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanţe. Totodată, le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi le mulţumesc salvatorilor”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că protejarea vieţii cetăţenilor şi prevenirea în cazuri extreme sunt ”obiective prioritare” ale Guvernului, iar în procesul de comunicare internă a instituţiilor statului ”nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncţionalităţi”.

”În consecinţă, solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale”, mai precizează Iohannis.

Şeful statului este de părere că existenţa unui astfel de sistem ar fi putut duce la evitarea unei tragedii precum cea de duminică şi că ”pasarea responsabilităţii” între structurile statului nu salvează vieţi şi nu ajută la diminuarea pagubelor materiale.

”Dacă există autorităţi ale statului şi persoane în funcţii publice care nu au acţionat conform atribuţiilor, acestea sunt obligate să răspundă în faţa legii. Totodată, pe lângă perfecţionarea sistemelor şi procedurilor, pregătirea cetăţenilor pentru situaţii de urgenţă, în care şcoala să aibă un rol important, este absolut necesară. Numai printr-o campanie continuă de educare şi conştientizare a populaţiei putem dezvolta capacitatea de anticipare şi reacţie a oamenilor atunci când se confruntă cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situaţii de criză”, a conchis Iohannis.

Ministrul de interne, în zonele afectate

Luni dimineață, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, împreună cu secretarul de stat Gheorghe Nucu Marin și inspectorul general al IGSU, colonel Daniel Marian Dragne, se află în județele din  sud-vestul țării care au fost afectate de fenomenele meteo extreme.

„Ministrul Carmen Dan va avea discuții cu prefecții și cureprezentanții ISU pentru evaluarea situației exacte din teren, în vederea luării celor mai adecvate măsuri pentru revenirea la normal a comunităților afectate. Prima oprire în județul Timiș a avut loc la spitalul județean, unde ministrul afacerilor interne s-a interesat de situația medicală a minorilor internați cu traumatisme cauzate de vijeliile de ieri.   

Încă de ieri seară (duminică seară – n.r.), în cele 15 județe afectate acționează peste 1800 de efective cu 571 mijloace tehnice.

La acest moment nu mai sunt oameni care se află în situații de risc major.  Nu sunt semnalate urgențe medicale care nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice”, au precizat oficialii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat de presă.

R.D.

foto: antena3.ro