3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:43
No menu items!

Furtuna solară ar putea provoca o „apocalipsă a internetului”, prăjind sistemul pentru o perioadă de câteva săptămâni sau luni

spot_img

Profesorul Peter Becker de la Universitatea George Mason din SUA a avertizat că energia desprinsă din furtunile solare ar putea crea într-o zi la o „apocalipsă a internetului”.

„Internetul a ajuns la maturitate într-o perioadă în care soarele a fost relativ liniștit, iar acum intră într-o perioadă mai activă”, a explicat profesorul, potrivit Fox News.

„Este pentru prima dată în istoria omenirii când există o intersecție a creșterii activității solare cu dependența noastră de internet și cu dependența noastră economică globală de internet”, a adăugat acesta.

„Au fost o mulțime de erupții (solare)”, a spus Becker.

„Erupțiile sunt atunci când soarele se luminează, iar noi vedem radiațiile, iar acesta este un fel de flash. Iar, apoi, ghiuleaua solară devine o ejecție de masă coronală. Așadar, putem vedea flash-ul, erupția, dar după aceea ejecția de masă coronală poate pleca într-o direcție aleatorie în spațiu, deși putem estima când se va îndrepta efectiv spre Pământ. Și asta ne oferă aproximativ 18 ore de avertizare, poate 24 de ore de avertizare, înainte ca aceste particule să ajungă efectiv pe Pământ și să înceapă să se joace cu câmpul magnetic al Pământului.”

„Poți ajunge să prăjești lucruri pe care le credeai relativ sigure”

„Așa că toată lumea se gândește: Ah, computerul meu este împământat, deci sunt în regulă, dar într-un astfel de eveniment, dacă conduci curenți inductivi la suprafața Pământului, poate funcționa aproape invers și poți ajunge să prăjești lucruri pe care le credeai relativ sigure”, a menționat cercetătorul american.

Potrivit acestuia, sunt vulnerabile rețeaua electrică, sateliții, cablurile subterane de fibră optică cu înveliș de cupru, sistemele de navigație și GPS, transmițătoarele radio și echipamentele de comunicații.

„Scântei zburau literalmente de pe liniile telegrafice”

Becker a amintit de evenimentul Carrington din 1859, ultima dată când o erupție solară a afectat Pământul.

„De fapt, a distrus sistemul telegrafic, scântei zburau literalmente de pe liniile telegrafice”, a spus Becker.”

Unii operatori s-au electrocutat, pentru că firele au ajuns să transporte înaltă tensiune, ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată, dar variațiile câmpului magnetic au devenit atât de puternice încât aproape că au devenit un sistem generator și au condus acești curenți pe firele de telegraf”, a relatat omul de știință.

Firele rezistente ale telegrafului erau robuste în comparație cu electronicele fragile de astăzi, a subliniat profesorul.”

Deci, dacă raportezi asta la internetul cu electronicele sale foarte delicate, vorbim despre ceva care ar putea într-adevăr să prăjească sistemul pentru o perioadă de câteva săptămâni sau luni, adică timpul necesar pentru a repara toată infrastructura – toate comutatoarele electronice, toate aceste dulapuri cu electronice din toate aceste clădiri de birouri”, spune Becker.

„Toate acestea ar putea fi prăjite. Așa că vorbim de ceva destul de important. Și nu este vorba doar de comunicații. Este vorba și de perturbări economice, evident”.

Becker a precizat că prezicerea furtunilor solare este ca și cum am prezice cutremurele, aăugând că șansele sunt de aproximativ 10% ca în următorul deceniu „să se întâmple ceva foarte mare care ar putea distruge internetul”.

„Dacă avem un avertisment, fiecare minut contează, pentru că poți pune sateliții în modul de siguranță. Poți scoate transformatoarele din rețeaua electrică, astfel încât să nu se prăjească”, a spus Becker.

„Deci sunt lucruri pe care le poți face pentru a atenua problema. Și apoi, pe termen mai lung, este vorba despre întărirea internetului. Și asta este, desigur, o provocare economică, deoarece este un fel de poliță de asigurare. S-ar putea să nu ai niciodată nevoie de ea, iar întărirea reală a sistemului ar costa trilioane de dolari.”

D.Constantin