4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 15:38
No menu items!

Fundația România Autentic vă prezintă: România, vatra Vechii Europe? VIDEO

spot_img

Cercetători străini, dar și un documentar românesc vin cu probe clare în acest sens

cucuteni reconstituire

Teoria potrivit căreia România de astăzi este vatra vechii Europe a fost intens discutată de multă vreme, aducându-se în acest sens argumente și contraargumente. Un film documentar realizat anul trecut și intitulat „Fabuloasa istorie străveche din Carpați” vine cu probe clare în sprijinul acestei teorii.

Realizat în colaborare cu un număr mare de specialiști, majoritatea arheologi și istorici, filmul aduce în prim plan descoperiri arheologice extraordinare, unice, care plasează spațiul României de astăzi în topul locurilor cu cel mai mare potențial arheologic din Europa și din lume, scrie scenaristul și regizorul Daniel Roxin pe blogul său.

Pornind cu povestea din perioada ultimei glaciațiuni, documentarul prezintă dovezile unei locuiri și continuități umane care depășesc 60.000 de ani.

Incursiunea pe care am făcut-o în istoria îndepărtată, prin intermediul acestui documentar, având punctul de plecare în evenimente petrecute acum 80.000 de ani  și  finalul în uimitoarea cultură Cucuteni, aduce publicului român și străin informații despre descoperiri arheologice unice în spațiul european și chiar mondial. Toate acestea transformă România într-una dintre cele mai importante țări din punct de vedere al potențialului arheologic și al valorii descoperirilor făcute. Astfel, putem spune că România a  contribuit  semnificativ  la o mai bună  înțelegere a preistoriei la nivel global

Daniel Roxin

Documentarul a fost lansat oficial, în 11 aprilie, pe marile ecrane, fiind produs de Asociația Geto-Dacii în parteneriat cu Nașul Tv.

Înainte de lansare, regizorul Daniel Roxin spunea că, „potrivit dovezilor istorice incontestabile, spațiul carpato-danubiano-pontic este leagănul culturilor europene”.

La sfârșitul anului trecut, Un celebru savant german, Harald Haarmann, specialist în istorie culturală, arheomitologie, istoria scrisului, evoluţia limbii şi istoria religiilor, spunea că cea mai veche scriere din lume este cea de la Tărtăria – România şi că Civilizaţia Danubiană este prima mare civilizaţie din istorie, mai veche cu mii de ani decât cea sumeriană (considerată încă leagănul civilizaţiei). Rezultatul cercetărilor sale au fost prezentat într-un film documentar numit „Civilizaţia Danubiană” (Danube Civilization).

cucuteni reconstituire 2

El nu este primul care susţine că spaţiul carpato-danubiano-pontic este locul primelor mari culturi europene. Înaintea sa, savanta americană de origine lituaniană, Marija Gimbutas, a afirmat ceva asemănător acum mult timp: „România este vatra a ceea ce am numit Vechea Europă, o entitate culturală cuprinsă între anii 6.500 – 3.500 î.Hr., axată pe o societate matriarhală, teocratică, paşnică, iubitoare şi creatoare de artă, care a precedat societăţile indo-europene patriarhale de luptători din epocile bronzului şi fierului”.