Cazul senatorului Vergil Chițac arată nu doar iresponsabilitatea unui demnitar ales, ci și indolența fuuncționarilor din Senatul României.
Din datele și documentele publicate de Vergil Chițac pe contul său de Facebook, rezultă că lucrurile s-au petrecut astfel, în ordine cronologică:
- În perioada 17-19 februarie, Chițac participă, la Bruxelles, la o un eveniment al Adunării Parlamentare a NATO;
- Pe data de 6 martie, Secretariatul General al Adunării Parlamentare a NATO trimite un mesaj către Secretariatele delegațiilor participante în care anunță că Jean-Luc Reitzer, parlamentar din Franța, este internat în spital, confirmat cu Covid 19. Semnatarii solicită ca mesajul să ajungă la membrii participanți, pentru a lua măsuri și a se proteja. Acest e-mail ajunge la Senatul României vineri, 6 martie, la amiază;
- Mesajul pleacă de la Senat către Vergil Chițac luni, 9 martie, după ora 9;
- Luni, după 14.30, Chițac citește acest mesaj.
Senatorul Vergil Chițac a participat la evenimente alături de mai multe persoane și înainte de a afla despre alerta de la Bruxelles, și după ce a aflat. Comportamentul său iresponsabil nu poate ascunde însă prestația funcționarilor din Senat, care au dat dovadă de neglijență gravă. Obișnuința funcționarilor parlamentari de a nu veni la muncă vinerea, de a pleca mai devreme sau de a-și ignora sarcinile de serviciu poate genera consecințe foarte grave în această perioadă. A fost nevoie de 70 de ore pentru retransmiterea unui e-mail de importanță maximă.
Codul Penal prevede că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Potrivit site-ului oficial al Senatului, Direcția Secretariat General este în subordinea Secretarului General Izabela Chencian.
Valeriu Motoc