4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:16
No menu items!

FT: Decesele cauzate de coronavirus ar putea fi cu 60% mai multe decât cele raportate

spot_img

Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus ar putea fi cu 60% mai mare decât cel raportat în statisticile oficiale, potrivit unei analize realizate de Financial Times, care a cuprins date din 14 zone. Datele oficiale pentru zonele cercetate arată că sunt cu 122.000 mai multe decese față de ”normalul” acestei perioade, iar doar 77.000 de decese sunt cauzate de Covid-19.

Dacă un nivel similar de sub-raportare este valabil la nivel global, atunci numărul real de decese ar fi de 318.000, față de 201.000 din statisticile oficiale.

Pentru a calcula decesele în plus, FT a comparat toate decesele din perioada de pandemie din martie și aprilie 2020 cu media tuturor deceselor din aceeași perioadă din intervalul 2015- 2019. Numărul total de 122.000 înseamnă o creștere cu 50% a mortalității față de media istorică în zonele sudiate.

În toate statele cu excepția Danemarcei, numărul de decese suplimentare a fost cu mult mai mare decât cifra oficială a deceselor cauzate de coronavirus. Corectitudinea statisticilor oficiale referitoare la decesele cauzate de coronavirus este limitată de eficiența statelor în a testa și confirma cazurile. Unele state, inclusiv China, au revizuit ulterior statistica deceselor.

Analiza arată că rata generală a deceselor a crescut cu 60% în Belgia, cu 51% în Spania, cu 42% în Olanda și cu 34% în Franța, comparativ cu aceeași perioadă din anii precedenți.

Unele din aceste decese pot fi provocate de alte cauze decât Covid-19, în contextul în care oamenii evită să se ducă la spitale pentru a se trata de alte afecțiuni. Însă ratele excesive ale mortalității s-au înregistrat în zonele cele mai afectate de pandemia Covid-19, concluzia fiind că majoritatea deceselor sunt legate direct de coronavirus și nu de efecte colaterale ale izolării.  

David Spiegelhalter, profesor la Universitatea Cambridge, a declarat că datele zilnice din Marea Britanie, de exemplu, sunt ”mult prea reduse”, pentru că nu iau în calcul decât decesele din spitale.

”Singura comparație corectă pe care poți să o faci între țări diferite este prin analizarea tuturor cauzelor de mortalitate… Sunt atâtea întrebări despre creșterea numărului de decese care nu cuprind Covid pe certificat, și totuși simțim că, inevitabil, sunt legate într-un fel de această epidemie”, a spus Spiegelhalter.

Decesele suplimentare ies în evidență mai clar în zonele urbane cu diseminare violentă a coronavirusului, iar în unele cazuri au dat peste cap sistemele de raportare statistică. În cazul unor state în curs de dezvoltare, decesele suplimentare sunt de câteva ori mai multe decât decesele declarate oficial cu cauză Covid-19.

În provincia Guayas din Ecuador, au fost raportate doar 245 de decese cauzate de Covid-19 între 1 martie și 15 aprilie, dar statistica arată au murit cu 10.200 mai mulți oameni față de media ultimilor ani – o creștere cu 350%.

În Lombardia, cea mai afectată regiune din Italia și din Europa, sunt peste 13.000 de decese suplimentare față de media anuală, adică o creștere de 155%, un număr mult mai mare decât cele 4.348 de decese atribuite coronavirusului.

Zona din jurul orașului Bergamo a înregistrat cea mai mare creștere – 464%, urmată de New York – 200% și Madrid – 161%.

În Anglia și Țara Galilor, numărul deceselor în săptămâna care s-a încheiat pe 10 aprilie a fost cel mai mare din acest secol. Datele arată o creștere cu 76% față de media ultimilor ani pentru aceeași perioadă.

Experții au avertizat asupra sub-raportării masive de Covid-19 în special în căminele de bătrâni, care sunt foarte vulnerabili.

Această metodă de comparare a statisticilor similare din alți ani dă însă rezultate optimiste în privința Covid-19, pentru că ar trebui introdus și un alt element de ponderare: izolarea și blocajele din economie au făcut ca mortalitatea cauzată de accidente de circulație și de accidente de muncă să scadă.