Protestele fermierilor cauzează probleme în tot mai multe state comunitare, motiv pentru care președintele Comisiei Europene va purta discuții în încercarea de a pune capăt escaladării demonstrațiilor împotriva politicilor ecologice ale UE, scrie publicația de business „Financial Times”.
„Fermierii din UE, încurajați de extrema dreaptă, au început să împrăștie mizerie în fața clădirilor guvernamentale, să blocheze drumurile și să creeze un haos generalizat, în timp ce Bruxelles-ul se luptă să mențină sectorul agricol în cadrul tranziției ecologice. În încercarea de a-i liniști pe agricultori și de a neutraliza un subiect de campanie electorală înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, Ursula von der Leyen, care va încerca probabil să obțină un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, va deschide joi „dialoguri strategice” cu 30 de grupuri agricole, ONG-uri și cadre universitare”, transmite corespondentul de la Berlin al „Financial Times” (FT).
Protestele fermierilor sunt în mare parte determinate de nemulțumirea față de factorii de decizie politică, care acordă prioritate reducerii emisiilor de carbon și conservării biodiversității în detrimentul aprovizionării consumatorilor cu alimente produse în țara de origine. Fermierii sunt deosebit de supărați pe strategia „de la fermă în farfurie” a blocului și pe alte reglementări despre care spun că le afectează competitivitatea față de importuri, în timp ce se confruntă cu inflația și cu o vreme mai extremă.
„Nu avem prea multă încredere”, a declarat Ana Mahe, de la Alianța Fermierilor din Irlanda, în cadrul unui protest organizat miercuri în fața Parlamentului UE la Bruxelles. Demonstrația a fost organizată de MCC Bruxelles, un think-tank susținut de premierul ungar eurosceptic Viktor Orbán și prezidat de directorul său politic, Balazs Orbán, care nu are nicio legătură cu acesta. „Suntem aici pentru a crea o coaliție a fermierilor din Europa”, a declarat Mahe.
Cele mai violente confruntări au avut loc în Franța, notează FT, unde fermierii au baricadat autostrăzile, provocând un accident mortal, iar un grup radical de producători de vinuri a detonat o bombă în fața unei clădiri a guvernului regional din orașul Carcassonne, în sudul țării. Încercările guvernului german de a elimina subvenția pentru motorină agricolă, un edict de sacrificare a turmelor de bovine în Irlanda și un aflux de cereale ucrainene în țările vecine ale UE au înfuriat și mai mult sectorul.
8,7 milioane de europeni lucrează în agricultură
Potrivit detelor Comisiei Europene, în 2022, agricultura a contribuit cu 1,4% la Produsul Intern Brut al UE, dar are aproximativ 8,7 milioane de angajați, dintre care mulți sunt din Europa de Est și de Sud. Politica agricolă comună a UE, în valoare de 387 de miliarde de euro, un cadru de subvenții pentru agricultori, reprezintă aproximativ o treime din bugetul comun al blocului pentru perioada 2021-27.
Cu toate acestea, există un alt curent de fond: politicienii liberali și de stânga se tem că grupurile rurale sunt radicalizate de partidele de extremă dreapta și de grupurile eurosceptice, pregătite să se agațe de orice cauză pentru a se infiltra în politica generală înaintea alegerilor europene din iunie.
În Polonia, protestele declanșate de surplusul de cereale ucrainene au fost exploatate de partidul de extremă-dreapta Confederația, care încearcă să se relanseze în acest an în alegerile locale și europene, după ce nu a reușit să se impună la votul din octombrie pentru parlamentul național. Liderii Confederației au călătorit în mai multe rânduri în zonele de frontieră pentru a-și arăta sprijinul pentru alegătorii din mediul rural și pentru a condamna UE pentru că este prea generoasă cu Ucraina și prea dură cu întreprinderile poloneze.
La protestul de la Bruxelles au participat și politicianul francez de extremă dreapta Marion Maréchal-Le Pen, nepoata lui Marine Le Pen, precum și parlamentari de dreapta din Parlamentul European.
Elena Cristea