6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:45
No menu items!

FSE amenință cu greva: Angajații din învățământ nu mai acceptă să fie umiliți. Stop politicii de umilire a personalului din sistemul național de educație

spot_img

Nemulțumiți cu deciziile luate de guvernanți în contextul pandemiei de Covid-19, în ceea ce privește desfășurarea procesului de învățare, profesorii se revoltă și amenință cu greva, la începutul săptămânii viitoare. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” cer Guvernului „să intervină și să stopeze politica de umilire a personalului din sistemul național de educație„ au anunțat, joi, într-un comunicat, reprezentanții  salariaților din învățământ.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – solicită Guvernului României să intervină și să stopeze politica de umilire a personalului din sistemul național de educație!

În ultima perioadă, deciziile importante care vizează funcționarea sistemului de învățământ au fost luate în total dispreț față de salariații din acest important domeniu de activitate și față de elevi”, se arată în comunicat.

Sindicaliștii sunt revoltați pe deciziile luate de Guvern,  care au condus la vacanța de două săptămâni și nedeschiderea fizică a unităților de învățământ, chiar și în zonele cu rată foarte mică de infectare și spun că aceste măsuri acestea ar fi generat discriminare între angajații din învățământ și restul societății.

FSE atrage atenția și asupra faptului că  deschiderea unităților din învățământ a fost condiționată exclusiv de rata de vaccinare de 60% a salariaților, fără a se ține cont de faptul un asemenea procent nu a fost reglementat/implementat în legislația actuală. 

”Adoptarea deciziei de a condiționa deschiderea unităților de învățământ exclusiv de rata de vaccinare de 60% a salariaților, fără a se ține cont de faptul un asemenea procent nu a fost reglementat/implementat în legislația actuală – măsura a generat discriminare între angajații din învățământ și restul societății și, totodată, a avut efectul opus celui urmărit prin instituirea vacanței de două săptămâni, deoarece a condus la nedeschiderea fizică a unităților de învățământ situate în zone cu rată de incidență a cazurilor de Covid 19 foarte mică, sau chiar 0”, spun dascălii.

O altă nemulțumire a profesorilor este legată de însărcinarea personalului din unităților de învățământ de a realiza testarea elevilor, fără a se avea în vedere că asemenea atribuții nu sunt prevăzute în fișa postului și fără a asigura condițiile necesare unei astfel de proceduri.

”Transferarea în responsabilitatea personalului unităților de învățământ, prin „Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ”, a obligației de a realiza testarea elevilor, fără a se avea în vedere că asemenea atribuții nu sunt prevăzute în fișa postului niciunui salariat din învățământ, fără a se asigura echipamente de protecție absolut necesare și fără a se ține cont că această testare afectează grav procesul instructiv – educativ, având în vedere intervalul de timp necesar pentru aplicarea acestei proceduri tuturor elevilor dintr-o unitate”, mai spun sindicaliștii.

FSE trage la răspundere declarațiile făcute de ministrul sănătății Cseke Attila-Zoltan, în legătură cu testele de salivă și acuzațiile acestuia referitoare la fuga de răspundere a pedagogilor.

”Declarațiile publice ale domnului Cseke Attila-Zoltan, ministrul sănătății, din data de 17.11.2021, conform cărora testele de salivă nu sunt un act medical și este în responsabilitatea Ministerului Educației de a decide cum se face aplicarea acestor teste, sunt contrazise de conținutul Instrucțiunii nr. CAZ/3811/12.11.2021, care este aplicabilă.

Acuzațiile domnului ministru Cseke Attila-Zoltan, referitoare la fuga de răspundere a „pedagogilor”, ne determină să îi reamintim acestuia că, în ultimii ani, Guvernul României a fugit de răspunderea care îi revedea, conform Legii cadru de salarizare, față de personalul didactic, amânând acordarea majorărilor salariale prevăzute de lege!

Înainte de a acuza o categorie socio-profesională că fuge de răspundere, ar trebui ca guvernanții să își analizeze propriul comportament din ultimii ani”, mai spun profesorii.

Colegiul Național al Liderilor FSLI și Colegiul Liderilor al F.S.E. „ SPIRU HARET” avertizează că vor intra în grevă și vor lua cu asalt sediile prefecturilor județene, ale Ministerului Sănătății și Guvernului României.

”În aceste condiții, Colegiul Național al Liderilor FSLI și Colegiul Liderilor al F.S.E. „ SPIRU HARET” au hotărât ca, în situația în care, până vineri 19.11.2021, Guvernul României nu va interveni pentru modificarea Instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ, astfel încât testarea elevilor să nu se realizeze de către salariații unităților de învățământ ci, cu prioritate de către părinți/reprezentanții legali ai acestora, luni, 22 noiembrie 2021, începând cu orele 13.00, membrii noștri de sindicat vor picheta sediile prefecturilor județene și al Ministerului Sănătății/Guvernului României.

În calitate de reprezentanți ai salariaților din sistemul educațional, considerăm că politica de ignorare a salariaților din învățământ, a drepturilor lor, inclusiv a dreptului la securitate și sănătate în muncă, trebuie să înceteze, la toate nivelurile”, au mai comunicat sindicaliștii din învățământ.

Lorena Luchian