3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 17:21
No menu items!

Frumoși și sănătoși de sărbători

spot_img

Așteptate cu multă nerăbdare de toți românii, mesele îmbelșugate de sărbători pot cauza diferite probleme de sănătate, pe care medicii trebuie să le rezolve. Dacă accentul se pune pe evitarea exceselor la mâncare și mai ales la băutură, nu toată lumea se îngrijește de verificarea atentă a calității produselor ce se comercializează la acest sfârșit de an.

Dezinfectați-vă după ce veniți de la cumpărături

Profitând de aglomerația creată în magazine și dorința românului de a pune cât mai multe pe masa de sărbători, unii dintre vânzători încearcă să scape de marfa slabă calitativ sau pe cale de-a expira, fără să le pese că le pot pune clienților sănătatea în pericol. Așa că, fiți cu ochii în patru atunci când cumpărați orice produs!

În sezonul hibernal și virozele ating cote ridicate, iar supermarketurile, mijloacele de transport în comun și piețele aglomerate sunt un mediu propice de transmitere a bolilor. Pentru evitarea acestor neplăceri, medicii ne recomandă să folosim loțiuni dezinfectante la întoarcerea de la cumpărături, să ne spălăm cu apă și cu săpun și să încercăm să ne ferim pe cât posibil de contactul cu persoanele răcite. Produsele bogate în grăsimi, alcoolul și băuturile carbogazoase pot cauza tulburări digestive variate. Printre acestea: balonarea, arsurile gastrice, flatulența, dureri stomacale, diaree și constipație. Modificările de program, lipsa somnului, asociate cu schimbarea alimentației, pot cauza stări de depresie, iar în acest caz, se recomandă o mai bună vitaminizare și introducerea proteinelor, cu rolul de a stimula serotonina, cea care aduce bunadispoziție, cunoscută și sub denumirea de „hormonul fericirii”.

Nu dați iama în bucate!

Alergatul prin magazine, pregătirea bucatelor de sărbători, statul prea mult în picioare, consumul excesiv de energie fizică și psihică pot fi alte cauze de slăbire și de îmbolnăvire a organismului. Până să ne punem problema dietei, e bine să ne îngrijim ca organismul să fie în perfectă stare de funcționare. Medicii recomandă, de asemenea, un aport crescut de vitamine capabile să întărească sistemul imunitar. Printre gospodine există concepția că trebuie numai să guști din alimente, fără să mănânci efectiv. Specialiștii avertizează, totuși, că nu e recomandat să testezi chiar toate alimentele, aceastea fiind echivalentul cu luarea mai multor mese pe zi. Pe de altă parte, nici nu rentează să vă înfometați tocmai de Crăciun! Lipsa nutrienților, de care organismul are atâta nevoie în perioada de iarnă, când trebuie să depună un efort suplimentar, poate duce la scăderea energiei. Nu mai punem la socoteală faptul că, abstinența de la mâncare și înfometarea voluntară pot conduce apoi la o supraalimentare, iar efectele vor fi contrare așteptărilor. 

Mâncați cât mai multe fructe

Afecțiunile cardiovasculare stau, de asemenea, la baza unei alimentații nesănătoase, mai ales dacă se face exces de tutun, alcool, ignorându-se activitatea fizică. Ridicarea colesterolului și a tensiunii arteriale, riscul de atac de cord, infarct sau anevrism, reprezintă alte pericole. Medicii au stabilit că privitul ore în șir la televizor poate duce la infarct și este responsabil de stările de stress, furie și reprimare. Cele mai afectate sunt persoanele care au surplus de greutate. Pentru întărirea inimii, medicii recomandă consumarea fructelor și a legumelor în stare crudă, bogate în nutrienți, a nucilor, cerealelor, a lactatelor dietetice și refuzarea pe cât posibil a produselor de tip fast-food. Riscul afecțiunilor cardiovasculare poate fi scăzut evitându-se alimentele sărate, cum ar fi: cipsurile și snaksurile. O dietă cu adevărat bună trebuie să conțină neapărat pui, pește și lapte. Programul echilibrat și obiceiurile culinare sănătoase trebuie păstrate și în timpul sărbătorilor de iarnă. Nutriționiștii ne recomandă ca după fiecare masă copioasă să facem puțină mișcare. Chiar dacă nu ajungem la sală, putem face măcar o plimbare, care ajută la arderea caloriilor și la stimularea digestiei. Cel mai bine ar fi la munte sau pe derdeluș, cu sania.

Dana Mateescu