-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:54
No menu items!

Fructele şi legumele sunt mai bune congelate

spot_img

fructe si legume

Fructele şi legumele congelate par să fie mai bune decât cele în stare proaspătă deoarece au niveluri mai ridicate de vitamine şi sunt mai eficiente în lupta împotriva cancerului şi îmbunătăţesc funcţionarea trupului, a creierului, a pielii şi a ochilor, decât cele proaspete prin conținutul de antioxidanți, inclusiv vitamina C, polifenoli, antociani, luteină și beta-caroten, spun cercetătorii în urma a două studii independente.

Fructele și legumele sunt considerate proaspete când se află de câteva zile pe rafturile magazinelor și nu de câteva săptămâni. Cu toate astea, realitatea este că aceste legume şi fructe provin din depozitele supermarket-urilor şi a furnizorilor acestora, unde stau uneori si o lună de zile. Urmează apoi un alt timp în care aceste alimente sunt depozitate în frigiderul de acasă, înainte de a fi consumate. Odată cu trecerea fiecărei zile, ele se deteriorează treptat, pierzând o parte din substanţele nutritive.

Congelarea vegetalelor se produce foarte rapid după recoltare, ceea ce le permite să păstreze un nivel mai ridicat de substanțe nutritive până la consumare.

Cele două echipe de cercetători una de la Leatherhead Food Research și alta de la University of Chester, au efectuat 40 de teste comparative pentru a măsura nivelurile nutriționale ale produselor congelate și, respectiv, a celor proaspete, păstrate timp de (doar) 3 zile în frigider.

Rezultatele au demonstrat că, în aceste condiții, consumul de produse proaspete rămâne opțiunea cea mai sănătoasă, însă vorbind de produse proaspăt culese, dar cele congelate pot fi aproape la fel de bune, ba uneori chiar și mai bune.

Cercetările constată că brocoli în formă congelată are valori superioare de vitamină C și luteină, iar conținutul de beta-caroten e de patru ori mai mare decât cel cumpărat drept proaspăt, care însă are un nivel mai ridicat de polifenoli. Morcovii congelați au de 3 ori mai multă luteină și de 2 ori mai mult beta-caroten. Cifrele au fost similare în cazul căpșunelor, conopidei și a mazărei.

Explicația e simplă, susține profesorul Graham Bonwick de la University of Chester. Produsele proaspete sunt deseori transportate pe distanțe lungi, ceea ce implică o durată mare de stocare înainte de consum.

C.A.