1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:28
No menu items!

Frizerii nemți imploră guvernanții să le dea voie să muncească

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Disperați că nu își pot exercita meseria din cauza restricțiilor, frizerii din Germania afirmă că se simt umiliți și atrag atenția guvernului federal că industria lor este cu un picior în groapă. ”Toate rezervele au fost epuizate, în unele cazuri chiar și banii puși de-o parte pentru bătrânețe. În joc sunt viețile oamenilor”, a declarat marți Hans Peter Wollseifer, președintele Asociației Centrale a Meșteșugarilor Germani.

Industria frizerilor, a precizat acesta, trimite un ”apel de urgență”. Vorbind despre actualul ”lockdown”, care prevede între altele închiderea tuturor magazinelor neesențiale, dar și a saloanelor de înfrumusețare, Wollseifer a afirmat că ”situația se înrăutățește pe zi ce trece” și a deplâns ritmul lent în care executivul acordă ajutoarele financiare. ”Sprijinul vine greu și nu compensează decât o mică parte din pierderi. Trebuie să avem o perspectivă de redeschidere a saloanelor”, solicită Wollseifer.

Activitatea a circa 80.000 de saloane de înfrumusețare, asigurând 240.000 de locuri de muncă, a fost suspendată la mijlocul lunii decembrie în urma restricțiilor dure impuse de autoritățile germane, pe fundalul numărului ridicat de infecții cu Sars-Cov2. Din nefericire pentru această branșă, subvențiile acordate de stat s-au dovedit a fi o soluție paliativă.

Deși în primăvară au beneficiat de programul de ajutor imediat oferit de stat, nu puține saloane de înfrumusețare au fost nevoite să ramburseze sumele primite, pe motiv că pierderile financiare din cauza pandemiei s-au situat sub nivelul anticipat de patroni. 

Totodată, prestatorii de servicii de înfrumusețare nu au avut dreptul la ajutorul relativ generos pe decembrie, deoarece au putut munci până la jumătatea acestei luni. Noul program ”Asistență Financiară III” este relativ limitat, vizând costurile fixe, cum ar fi chiria, dar fără a ține cont de vânzările din anul precedent, așa cum a fost cazul ajutoarelor din noiembrie și decembrie.

Reliefând modul în care se aplică noul program de asistență financiară, președintele Asociației Centrale a Meșteșugarilor Germani, Peter Wollseifer, a precizat că, în perioada decembrie-februarie, pentru o companie cu bilanț exemplar, statul va acoperi numai 16 la sută din profitul înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent. Probabil că Wollseifer a ales această perioadă plecând de la premisa că industria pe care o reprezintă își va relua activitatea luna viitoare. Însă o atare perspectivă ”nu este sigură”, după cum avertizează însăși Angela Merkel, șefa guvernului de la Berlin.

Patroni și angajați în lacrimi

La conferința de presă susținută de Wollseifer au participat și alți martori ai disperării din industria frizerilor germani. Ute Hützen, proprietara unui salon din Köln cu cinci angajați cu normă întreagă și doi ucenici, a amintit presei că situația se înrăutățise înainte de ”lockdown”-ul din decembrie, întrucât – pe fondul măsurilor de igienă – saloanele nu au mai avut voie să utilizeze decât jumătate din locurile disponibile.

Angajații saloanelor au respectat regulile, iar apoi au primit o ”interdicție de a profesa”, a spus Hützen. ”Mă simt umilită. Situația este atât de oribilă, încât aș putea exploda (de furie, n.r)”.

Hützen a povestit că angajații ei, care beneficiază de o parte din cifra de afaceri, dar și de ciubuc din partea clienților, ”plâng la telefon, deoarece nu le mai ajung banii”.

”Din punct de vedere financiar sunt la limită. O mai pot duce așa încă o lună, dar optimismul meu este epuizat”, s-a plâns femeia. Aceasta a amintit, pe bună dreptate, că la nivel politic dezbaterile se concentrează asupra extinderii ”homeoffice”-ului, așadar a muncii la distanță, în timp ce branșa profesională din care ea face parte este ”uitată sau ignorată”. 

Harald Esser, președintele Asociației Centrale a Frizeriilor Germane, a subliniat la rândul său că anul trecut cifra de afaceri a saloanelor de înfrumusețare din Republica Federală a fost în medie cu 30 la sută mai scăzută față de anul precedent.

Industria de înfrumusețare, care are o ”contribuție imensă” la combaterea pandemiei, este uitată de decidenții politici, a criticat și Esser, în opinia căruia există riscul real ca multe companii să nu supraviețuiască pandemiei.

Mike Engels, reprezentantul unui salon de înfrumusețare din Köln, a povestit că numeroși clienți sună pentru a încerca să obțină o vizită ”privată” la salon. ”Acest lucru nu poate fi acceptat. Însă vă spun că mulți frizeri acceptă acest lucru din disperare. Când ai nevoie de bani, te agăți de ultimul pai. Apelul meu către politicieni este să ne lase să muncim din nou”, a declarat Engels.