Pentru că este gustoasă, săţioasă, dietetică şi sănătoasă, carnea de curcan este din ce în ce mai apreciată în România. Carnea de curcan este o sursă de proteine, seleniu, vitaminele B6 şi B12, aminoacizi şi zinc. Carnea albă de curcan constituie baza unor preparate culinare excelente – gătită la cuptor, are cea mai neînsemnată cantitate de grăsimi saturate sau colesterol dintre toate tipurile de carne.
Serotonina responsabilă de creşterea bunei dispoziţii se află tot în carnea de curcan, iar proteinele speciale conţinute menţin nivelul optim de testosteron la bărbaţi. Aminoacizii conţinuţi sunt necesari sistemului imunitar, care omoară celulele canceroase. Triptofanul conţinut joacă un rol foarte important în stimularea sistemului imunitar, combaterea insomniei si instalarea unei stări propice de somn şi relaxare. Carnea de curcan conţine purină, ce-i ajută pe bolnavii de gută.
Carnea de curcan este mai sănătoasă și conține mai puțin colesterol decât carnea de pui, dar are nevoie de mai mult timp pentru a fi gătită. Este indicată consumarea ei de către persoanele care țin dietă și vor să slăbească. O porție de carne de curcan, la cuptor sau la grătar, însoțită de o salată, constituie un fel principal gustos și sănătos. Cu o garnitură de cartof dulce sau ciuperci de pădure şi ardei capia copt, câţiva căței de usturoi, foi de dafin, o crenguță de rozmarin, boabe de piper, sare, boia dulce, ulei de măsline şi vin alb, chiar şi cei mai pretenţioşi musafiri pot fi cuceriţi.
Roxana Mera