6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:16
No menu items!

Fraudă naţională în asigurări. Sute de percheziţii în 26 de judeţe UPDATE

spot_img

  • UPDATE

BCR Asigurări de Viaţă a predat DIICOT Târgu Mureş înscrisuri şi informaţii în cadrul investigaţiei, sprijină această acţiune şi cooperează cu reprezentanţii instituţiei, a anunţat asigurătorul, care precizează că „niciun membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de acţiunea desfăşurată”.

„În cursul zilei de marţi, 9 iulie, BCR Asigurări de Viaţă a răspuns solicitărilor DIICOT Târgu Mureş de predare a unor inscrisuri şi informaţii în cadrul unei acţiuni de investigaţie pe care această instituţie o desfăşoară. Din documentele prezentate de DIICOT până la acest moment, rezultă că societăţii noastre nu i se aduc învinuiri. Societatea şi-a exprimat sprijinul şi cooperarea deplină pentru investigaţia derulată de DIICOT. (…) Arătăm, de asemenea, că niciun membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de acţiunea desfăşurată”, se arată într-un comunicat al BCR Asigurări de Viaţă.

Procurorii DIICOTServiciul Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O Târgu Mureş fac marţi nu mai puţin de 166 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale precum şi la sediile BCR Asigurări, în cadrul unei acţiuni de amploare, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat,  specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta vizează cinci persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi ai BCR Asigurări, precum şi reprezentanţi ai unor firme, suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare prin modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Poliţe de asigurare fictive, dar încasate

Modul de operare este unul inedit. Angajaţii firmelor implicate acordau o parte din salariu – iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, de plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor, beneficiarii respectivelor contracte de asigurare. Ei primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând, în fapt, o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi, în acelaşi timp, o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 6 milioane de euro, sumă aferentă unei activităţi infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, arată procurorii DIICOT. Potrivit acestora, perioada de săvârşire a infracţiunilor este însă mult mai mare, respectiv, din 2009 până astăzi.

Percheziţiile sunt efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ,  Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

Ştefan Tănăsescu