5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:04
No menu items!

Franța și Germania au intrat în blocaj pentru o lună. Parlamentul spaniol a aprobat urgența sanitară pentru șase luni

spot_img

Noile măsuri sunt cele mai dure din primăvară și urmează restricțiilor din Spania și Italia, menite să reducă răspândirea virusului și să ușureze tensiunea asupra spitalelor. Cu numărul de cazuri de coronavirus în creștere rapidă și spitalele aflate deja sub presiune în Franța și Germania, liderii țărilor au anunțat miercuri restricții semnificative în încercarea de a reduce ratele infecțiilor. Cele mai multe au intrat deja în vigoare.

Începând de vineri, Franța va începe un al doilea blocaj național pentru o lună. Majoritatea școlilor vor rămâne deschise, iar vizitele în casele de bătrâni vor rămâne posibile, a spus președintele Emmanuel Macron. În caz contrar, oamenii nu pot părăsi casele decât din motive esențiale. „Virusul circulă la o viteză pe care nici măcar cele mai pesimiste prognoze nu o anticipaseră”, a spus el într-o declarație televizată. „La fel ca toți vecinii noștri, suntem depășiți de accelerarea bruscă a virusului.”

În Germania, cancelarul Angela Merkel a anunțat închiderea pentru o lună a restaurantelor și barurilor, precum și a sălilor de sport, teatre, muzee și saloane de unghii. Școlile vor rămâne deschise.

Franța a raportat 288 de noi decese legate de virus în spitale în 24 de ore marți și 235 de decese în case de bătrâni în ultimele patru zile, cea mai mare creștere din mai. În Germania, numărul pacienților din spitale s-a dublat în ultimele 10 zile.

În Spania, deputaţii au aprobat, joi, prin vot solicitarea premierului Pedro Sanchez privind instituirea stării de urgenţă sanitară timp de şase luni pe întreg teritoriul Spaniei pentru a frâna transmiterea galopantă a noului coronavirus, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Decretată duminică pentru o perioadă provizorie de 15 zile, starea de urgenţă sanitară va fi în vigoare până pe 9 mai. Măsura a permis instituirea interdicţiei de circulaţie aproape în întreaga ţară şi a unor interdicţii de intrare şi ieşire din regiunile spaniole.

În virtutea autonomiei lor administrative, regiunile spaniole sunt competente în privinţa măsurilor sanitare şi ar fi putut lua aceste decizii fără un decret al guvernului central, dar acesta din urmă a considerat necesar să adopte noul cadru juridic pentru a împiedica anularea restricţiilor de către justiţie, cum s-a întâmplat mai ales în Ţara Bascilor.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este valabilă în principiu între orele 23:00 şi 06:00, dar regiunile pot să o avanseze ori să o devanseze cu o oră şi nu se aplică în Insulele Canare, zonă mai puţin afectată de epidemie.