Curtea Naţională franceză a Dreptului de Azil a respins cererea unui cetăţean rus de a primi statutul de refugiat. Probele depuse de cetățeanul rus au fost considerate insuficiente și „nu permit să se stabilească faptul că reclamantul a fost mobilizat în contextul războiului Rusiei în Ucraina”, astfel încât să primească azil în Franța, relatează AFP.
„Ruşii care fug de mobilizarea în războiul în Ucraina şi cei mobilizaţi care au dezertat pot obţine statutul de refugiat”, precizează într-un comunicat CNDA, deoarece „un cetăţean rus chemat la mobilizare este susceptibil să comită, în mod direct sau indirect, crime de război”.
Această doctrină – prima în Franţa cu privire la dezertori ai armatei ruse – are la bază o directivă europeană de la 13 decembrie 2011 şi o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la 26 februarie 2016.
Însă, Curtea a respins o cerere de azil a unui rus care se prezenta ca fiind un dezertor, stabilind că „declaraţiile şi probele prezentate nu permit să se stabilească că reclamantul a fost mobilizat în contextul războiului Rusiei în Ucraina”.
Solicitantul rus, în vârstă de 28 de ani, a părăsit Rusia în aprilie 2019, din cauza unor acte „violente şi repetate” ale tatălui său. El a fost ulterior convocat de două ori, acțiuni care se înscriu în mobilizarea parţială inițiată de către Vladimir Putin pe 21 septembrie 2022.
Un complet de nouă judecători a analizat la sfârşitul lui iunie cererea acestui cetăţean rus, după ce Oficiul Francez al Protecţiei Refugiaţilor şi Apatrizilor (OFPRA) l-a respins, în primă instanţă, exprimându-şi îndoiala cu privire la veridicitatea spuselor sale. CNDA relevă mai multe nereguli în documente care i-au fost înaintate şi a „constatat că reclamantul a fost scutit de serviciul militar în 2013 şi a fugit din ţară în 2019 invocând temeri legate de familie şi religie”.
„Pentru a pretinde o protecţie sub statul de refugiat, este necesar să se justifice caracterul de a fi mobilizat prin elemente precise precum documente sau declaraţii detaliate şi personalizate”, a declarat vicepreşedinta CNDA, Christine Massé-Degois.
„Există o solicitare a Curţii să i se demonstreze că persoana poate fi mobilizată, în timp ce persoana în cauză, care fuge din ţara sa, probabil nu are asupra sa convocarea sau livretul militar”, şi-a exprimat regretul avocatul Sylvain Saligari. El a anunţat că intenţionează să facă un recurs la Consiliul de Stat.
Adina Silav