Update 17.38
Volksbank România a decis să mențină pe o perioadă de trei luni un curs valutar fix, de 3,8035 lei/franc elvețian – cursul de schimb valabil pe 31 decembrie 2014. ”Prin intermediul acestei măsuri, le oferim clienților noștri cel mai bun suport până la stabilizarea condițiilor de pe piața valutară, anulând în întregime efectul negativ al exploziei recente înregistrate de francul elvețian. În același timp, această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluție pe termen lung cu care să venim în întâmpinarea clienților noștri, în vederea clarificării problemei legate de împrumuturile în franci elvețieni”, a declarat Benoit Catel, presedintele Volksbank.
Update 13.48
Prim-ministrul Victor Ponta a propus un dialog cu opoziția pe mai multe teme, printre care ”în ce măsură Parlamentul şi Executivul pot interveni în legislaţia financiar-bancară ca să prevenim viitoare crize”.
”Acum au de suferit 75.000 de oameni care au credite în franci elveţieni. Însă, dincolo de ceea ce se poate sau nu se poate face pentru ei, vreau să ştim dacă la nivel legislativ România îndeplineşte toate criteriile legislative pe plan european în aşa fel încât posibile alte crize pe plan internaţional financiar să afecteze cât mai puţin populaţia din România”.
Victor Ponta
Update 13.43
PNL cere convocarea în sesiune de urgență a Parlamentului pentru a adopta legea insolvenţei persoanei fizice, potrivit unei declarații de presă transmise de co-președintele Alina Gorghiu. PNL respinge variantele ca politicienii să asiste pasiv la drama debitorilor sau, dimpotrivă, ca bugetul de stat să fie folosit pentru acoperirea pierderilor. În anii trecuți, o astfel de lege a fost refuzată ca urmare a presiunii băncilor.
”Autoritățile nu pot interveni în contractul între două părți, decât în cazul în care sunt identificate clauze si practici de tip abuziv, situație care ține de instanțele de judecată. Politicienii trebuie să se aplece mai mult asupra situației legate de clauzele abuzive din contractele bancare şi de leasing, precum şi a practicilor de vânzare înşelătoare. (…) Legea insolvenței persoanei fizice oferă clientului, care nu mai poate achita ratele, o soluție de reeșalonare a ratelor și poziția corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obține. Spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acționează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat.”
Alina Gorghiu
Banca Națională a României a publicat luni un curs franc elvețian / leu de 4,47, în creștere față de vineri, când ajunsese la 4,42.
Cursul de schimb franc/leu se formează pe baza perechilor euro/leu și eruo/franc de pe piețele internaționale. Leul s-a devalorizat în ultima săptămână cu aproape 20%, în contextul în care Banca Națională a Elveției a decis să renunțe la plafonul de 1,20 pentru cursul euro/franc.
Evoluția cursului de schimb la BNR în perioada 13 ian – 19 ian.
În România, 75.000 de persoane au credite în franci elvețieni, iar ponderea creditelor în franci este de 8% din totalul creditelor populației.