4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:44
No menu items!

Franța relansează la ONU un proiect de reformă privind dreptul de veto

spot_img

Propunerea franceză urmăreşte să obţină un angajament din partea membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate de a nu recurge la dreptul de veto atunci când sunt comise crime în masă

Consiliul-de-Securitate-ONU

Franţa a relansat, joi, la ONU propunerea de limitare a dreptului de veto pentru membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate în caz de „crime în masă”, o iniţiativă care a primit o oarecare susţinere în cadrul Consiliului, potrivit Mediafax.

„Trebuie să dăm socoteală opiniei publice. Populaţiile noastre nu înţeleg modul de funcţionare a Consiliului de Securitate”, paralizat în cazuri de crime în masă, a declarat şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, în deschiderea unei reuniuni consacrate acestei iniţiative, în cadrul Adunării Generale a ONU la New York.

„Dreptul de veto nu este un privilegiu, este o responsabilitate”, a adăugat omologul său mexican, Jose Antonio Meade Kuribrena, coorganizatorul reuniunii.

Propunerea franceză urmăreşte să obţină un angajament din partea celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia) de a nu recurge la dreptul de veto atunci când sunt comise crime în masă (genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război).

Este vorba despre a evita paralizarea Consiliului, subiniază Franţa, care se sprijină pe exemplul sirian pentru a-şi promova iniţiativa.

De la începutul războiului în Siria, care s-a soldat cu aproximativ 200.000 de morţi în trei ani şi jumătate, Rusia şi China şi-au folosit de patru ori dreptul de veto pentru a bloca rezoluţii ce prevedeau sancţiuni împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

„Nu este un secret pentru nimeni că unii dintre partenerii noştri sunt mai mult decât indiferenţi la această propunere”, a recunoscut un diplomat francez. „Suntem realişti, acest lucru nu se va face pe termen scurt. Dar cazul sirian a generat numeroase întrebări şi critici, iar noi am avut multe reacţii pozitive din partea unor state şi ONG-uri”, a adăugat sursa citată.

Circa 20 de state au participat la această reuniune, între care Statele Unite, China şi Marea Britanie, trei membri permanenţi ai Consiliului. Rusia nu a fost prezentă.

C.A.