Proprietarii de structuri de cazare așteaptă încasări de peste 28 milioane de lei în minivacanţa de Paște, cu 14% mai mult față de perioada similară a anului trecut, potrivit unei prognoze publicate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Anul acesta, există o săptămână de muncă între Paște și 1 mai, față de anul trecut, când cele două sărbători au fost în aceeași perioadă.
”Din cauza veniturilor în scădere, romanii sunt determinați să aleagă între aceste două minivacanțe. Chiar dacă prognoza vremii este nefavorabilă iar resursele financiare alocate pentru petrecerea sărbătorilor de primăvară din ultimii ani, s-au redus, sărbătorile pascale generează un flux sporit de turiști spre destinațiile turistice”, potrivit analizei FPTR.
Organizația a făcut o statistică pentru fiecare formă de turism pentru Paște:
Turismul rural
- pe primul loc în topul preferinţelor;
- sunt așteptați peste 63.000 de turiști;
- din totalul de 100.000 de locuri clasificate de către Autoritatea Națională pentru Turism, în pensiuni și vile, sunt pregătite pentru Paște 75.000 de locuri, dintre care 85% sunt rezervate;
- turiștii care vor sosi în pensiuni și vile vor cheltui aproximativ 18 milioane lei.
Stațiunile montane
- vremea încă permite practicarea sporturilor de iarnă;
- hotelierii au pus la dispoziție 25.000 de locuri, se estimează că 15.000 de turisti vor ajunge la munte de Paște;
- turiștii vor cheltui, numai pentru cazare, aproximativ 3 milioane lei.
Stațiunile balneare
- sunt așteptați 10.000 de turişti, număr similar cu cel din 2013;
- se vor cheltui pentru cazare peste 2 milioane lei.
Stațiunile de pe litoral
- hotelierii au pregătit 2.000 de locuri, doar 10% sunt rezervate;
- aceștia se concentrează pe minivacanța de 1 Mai.
Delta Dunării
- 550 de locuri disponibile, 50% sunt rezervate până acum;
- nu este o destinație solicitată pentru petrecerea sărbătorilor pascale, este preferată doar de cei pasionați de pescuit și inedit.
Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii, în afară de cazare și mic dejun, este de 100 de lei/zi, asteptându-se încasări suplimentare, de peste 21 milioane lei.
Agențiile de turism au pus la dispoziție aproximativ 8.000 de locuri pentru destinații externe, însă doar 50% din locuri au fost vândute până acum, din cauza condițiilor meteo și a numărului mic de zile libere.
V.B.