2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:05
No menu items!

Foștii șefi ai Jandarmeriei, condamnați pentru corupție

spot_img

silion

Costică Silion, fostul şef al Jandarmeriei, a fost condamnat de Înalta Curte la 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care a fost acuzat că a reîncadrat în funcţie, ilegal, un subofiţer. În acelaşi dosar au fost condamnaţi, tot la 3 ani de închisoare cu suspendare, membrii comisiei de la Jandarmeria, care a decis angajarea ilegală a subofițerului – Ion Crînguş, fostul adjunct al lui Silion, Costică Neculai, și alți 6 ofițeri.

Prin aceeași decizie, concursul organizat în 2008 trebuie reluat, deoarece unele înscrisuri nu mai pot fi folosite, pentru că au fost anulate de instanță. Instanţa i-a obligat pe chestorul Silion și ceilalți 7 inculpați să achite câte 1.500 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa instanţei supreme poate fi contestată la Completul de cinci judecători al ÎCCJ.

În februarie 2013, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe chestorul general de poliţie Costică Silion, fost inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, la acea dată director general adjunct al Direcţiei Generale Management Operaţional din MAI. Prin același rechizitoriu, generalul maior (în rezervă) Ion Crânguş, fost inspector general adjunct al IGJR, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals şi omisiunea sesizării organelor judiciare.

Alături de aceştia au fost judecaţi colonelul (r) Costică Neculai, fost şef al Direcţiei de Management şi Resurse Umane din IGJR, colonelul (r) Doru Chilibon, fost şef al Serviciului de Recrutare, Încadrare şi Promovare Personal – DMRU, colonelul (r) Iulian Lixandru, fost şef al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei şi maiorul Mihai Traian, fost şef al Biroului Management Resurse Umane IGJR.

Potrivit DNA, în 2006, prin fraudă şi prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, Paul Pânişoară a susţinut examenul de admitere în corpul subofiţerilor şi a fost reîncadrat în IGJR Baza de Administrare şi Deservire – UM 0260 Bucureşti.

„Pânişoară Paul nu avea dreptul de a participa la un astfel de concurs deoarece, în cursul anului 1997, fusese trecut în rezervă din Poliţia Română din motive disciplinare”, notează procurorii în documentul citat.

Doi ani mai târziu, subofițerul și-a depus dosar ca să treacă în corpul ofițerilor, cu înscrisuri falsificate și întocmite de alți inculpați. Cealaltă persoană care s-a înscris legal la acel concurs și l-a pierdut s-a constituit parte civilă în procesul penal, cu 27.499 de lei, reprezentând drepturi salariale cuvenite şi neîncasate, precum şi daune morale.

Procurorii au arătat că această situaţie a fost cunoscută de conducerea IGJR şi DMRU, respectiv de Costică Silion, Ion Crânguş, Costică Neculai şi Doru Chilibon, dar aceştia nu au făcut niciun demers pentru sesizarea autorităţilor judiciare competente.

„Mai mult, aceştia au determinat un lucrător din compartimentul de specialitate să întocmească, în fals, documentaţia pe baza căreia ministrul de interne ar fi trebuit să emită ordinul pentru trecerea inculpatului Pânişoară Paul în corpul ofiţerilor”, potrivit procurorilor DNA.

În 5 martie 2014, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul „privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor general de poliţie Costică Silion din Ministerul Afacerilor Interne”.

Sofia Marinescu