-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:17
No menu items!

Foștii miniștri Daniel Funeriu și Valerian Vreme vor fi cercetați de DNA, la sesizarea Guvernului UPDATE

spot_img

  • UPDATE

Fost ministru al educației, consilierul prezidențial Daniel Funeriu, a comentat, joi, pe blogul personal raportul Corpului de Control al premierului privind sesizarea DNA la adresa sa.

„Este vorba despre o acuzație a Guvernului, subliniez, a Guvernului, împotriva mea și a ministrului Vreme. Subiectul este prelungirea unor contracte de licențe pentru computerele din școli, contracte începute între 2000 și 2004. Am vegheat să nu se producă ilegalități la Ministerul Educației pe perioada mandatului meu”, a afirmat Funeriu.

Acesta a precizat că „au fost multe plângeri” împotriva lui ca ministru, însă „niciuna dintre ele dovedită adevărată, multe dintre ele dovedindu-se a fi calomnii”. Daniel Funeriu a adăugat că va răspunde „celor îndrituiți să investigheze aceste acuzații”. „Vreau să se aplice legea ca oricărui cetățean al țării”, a conchis acesta.

  • UPATE

Fostul ministru al comunicaţiilor Valerian Vreme a declarat, joi, că pe timpul mandatului său, tot ce s-a făcut a urmat proceduri clare, iar legalitatea a fost deasupra oricărui alt principiu.

„Eu am ţinut foarte mult la legalitate şi la proceduri. Tot ce am făcut acolo a fost procedural şi legal. Raportul e o deturnare a atenţiei publice de la adevăratele probleme cu care se confruntă România. Iar, din punct de vedere al transparenţei, nu a existat niciun moment în care să nu existe transparenţă şi legalitate în actul decizional”, a declarat Valerian Vreme.

Guvernul a anunțat joi că va sesiza Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru posibile fapte de natură penală ale foștilor miniștri Daniel Funeriu și Valerian Vreme, care ar fi promovat o notă privind achiziția de soft educațional, în baza căreia ar fi efectuat plăți de aproape 8 milioane euro fără temei, cu 5 milioane de euro peste preţul real.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Acţiunea de control a vizat perioada 2009-2012.

În document mai se arată că împuternicirea acordată Ministerului pentru Societatea Informaţională pentru efectuarea achziţiei a fost extinsă în mod ilegal printr-o notă semnată de fostul ministru de resort Valerian Vreme şi de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu şi aproată de premierul de la acea dată, Emil Boc.

Prin nota aprobată de Boc s-au consemnat împrejurări necorespunzătoare adevărului şi s-a creat aparenţa de legalitate a contractului de achiziţionare, acuză inspectorii guvernamentali.

Potrivit raportului, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a fost împuternicit de Guvern să încheie un acord-cadru multianual, pe perioada 2009-2012, pentru achiziţia dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare, pentru 29 de instituţii şi autorităţi publice. Pentru Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a fost prevăzut un număr total de 5.294 licenţe. Împuternicirea a fost acordată în baza HG 460/2009, în care nu au fost însă prevăzute norme referitoare la închirierea licenţelor destinate unităţilor şi instituţiilor de învăţământ.

În septembrie 2009, Ministerul Comunicaţiilor a încheiat cu D-con.net AG, lider al asocierii D- con.net AG, D-con.net Gmbh, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG şi Dim Soft S.R.L., un contract având ca obiect închirierea pe o perioadă de trei ani a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft, pentru instituţiile publice beneficiare. Pentru Ministerul Educaţiei expirase, în noiembrie 2009, dreptul de utilizare a produselor software destinate unităţilor de învăţământ, iar din luna decembrie produsele software Microsoft au fost folosite în cadrul unităţilor de învăţământ fără a exista un temei legal sau contractual, se mai subliniază în raport.

Reprezentanţii Microsoft Ireland Operations Limited au transmis către miniştrii Valerian Vreme şi Daniel Funeriu faptul că ordinul de licenţiere a expirat şi că se impune încheierea unui nou acord pentru licenţele Microsoft folosite în sistemul educaţional public. De asemenea, aceştia au notificat faptul că, în situaţia în care nu se încheie un nou acord, trebuie să înceteze utilizarea produselor software Microsoft pe toate computerele înscrise în ordinul de licenţiere.

„Împuternicirea acordată Ministerului Comunicaţiilor de către Guvern prin HG 460/2009 a fost limitată la închirierea licenţelor pentru produsele software Microsoft utilizate în instituţiile publice. Pentru închirierea licenţelor educaţionale era necesară extinderea împuternicirii, printr-un act normativ cu aceeaşi forţă juridică, respectiv printr-o hotărâre a Guvernului. Pentru a crea aparenţa că extinderea împuternicirii de a închiria licenţele educaţionale se poate realiza fără emiterea unui act normativ, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, au semnat nota comună privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli, în care s-a consemnat că acordul-cadru încheiat în baza HG 460/2009 permite încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe pentru şcoli. Această afirmaţie este necorespunzătoare adevărului întrucât dispoziţiile HG 460/2009 nu au reglementat închirierea licenţelor educaţionale, ci numai a celor necesare unui număr de 29 instituţii publice”, afirmă inspectorii guvernamentali.

Nota comună a fost aprobată de fostul prim- ministru Emil Boc şi a constituit temeiul încheierii de către Ministerul Comunicaţiilor cu D- con.net, lider de asociere, a contractului pentru livrarea unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server. Cantităţile de licenţe au fost stabilite în baza adresei Ministerului Educaţiei semnată de Funeriu.

Preţul total pentru închirierea licenţelor, în perioada august 2011 -decembrie 2012, a fost de 13,9 milioane euro, după aplicarea unui discount motivat de faptul că licenţele sunt folosite exclusiv în sistemul educaţional. Preţul unitar (după aplicarea discountului) a fost de 53,73 euro/licenţă/an pentru licenţele ProDesktop şi 73,01 euro/licenţă/an pentru licenţele Windows Server.

Din valoarea totală a contractului, Ministerul Comunicaţiilor a făcut plăţi în sumă totală de 8,8 milioane euro, iar o altă plată de 5 milioane euro ar trebui făcută, conform contractului, în perioada 24 – 30 iunie 2013. Inspectorii mai arată că, urmare a modului defectuos de stabilire a necesarului de licenţe educaţionale, în contract s-a prevăzut închirierea dreptului de utilizare a unui număr de 179.259 pachete de tip ProDesktop şi 6.828 sisteme de operare Windows Server, deşi numărul de staţii de lucru pe care puteau fi instalate aceste produse software era mult mai mic, respectiv 107.779.

Din nota de informare cu privire la activitatea în cadrul Comisiei interministeriale de evaluare a opţiunilor strategice cu privire la acordul privind utilizarea licenţelor Microsoft a rezultat faptul că s-a plătit pentru un număr mult mai mare de licenţe închiriate decât numărul de licenţe utilizabile în educaţie. Din recalcularea valorii contractului cu numărul de pachete egal cu numărul de calculatoare a reieşit faptul că a fost angajată o sumă cu 5,4 milioane euro mai mare decât era necesar.

Diferenţa de plată între preţul aferent numărului de licenţe educaţionale şi preţul aferent licenţelor educaţionale efectiv utilizabile în unităţile de învăţământ a constituit pagubă adusă bugetului statului, se concluzionează în raportul Corpului de control al premierului.

Raluca Dan

FOTO/stirileprotv.ro