18.2 C
București
duminică, 8 septembrie 2024 - 5:47
No menu items!

FOTO VIDEO Jocurile Olimpice de la Paris au debutat cu o ceremonie spectaculoasă pe Sena

spot_img

Jocurile Olimpice din 2024 s-au deschis la Paris într-un stil spectaculos, mii de sportivi navigând de-a lungul Senei pe lângă podiumuri cu artiști inediți, în cadrul unei ceremonii de deschidere cum nu s-a mai văzut. Diversitatea a fost un punct central al evenimentului, iar unele momente artistice au fost catalogate drept „ciudate”.  

Înlocuind pentru prima dată un stadion cu o cale navigabilă pentru a deschide „cel mai mare spectacol de pe Pământ”, ceremonia de aproape patru ore a culminat cu aprinderea de către marele judoka francez Teddy Riner și sprintera Marie-Jose Perec a unui cazan în formă de balon cu aer cald care s-a înălțat pe cerul parizian.

Focuri de artificii albastre, albe și roșii au ridicat tricolorul francez deasupra podului Austerlitz, înainte ca 6.800 de sportivi din 205 delegații să călătorească cu 85 de bărci și barje pe lângă unele dintre cele mai faimoase monumente ale capitalei franceze.

Pe parcursul ceremoniei au avut loc spectacole-surpriză, inclusiv un număr de cabaret al cântăreței și compozitoarei americane Lady Gaga, precum și o revenire emoționantă a embolematice canadiene Celine Dion.

Ziua a început cu perturbări majore atunci când rețeaua franceză de trenuri a fost afectată de incendii, iar ploaia abundentă de seara a pus capăt planului inițial al directorului artistic Thomas Jolly de a folosi soarele parizian pentru „a face apa să strălucească”.

Ultimele două ambarcațiuni care au defilat – mai întâi SUA, următoarea gazdă pentru Los Angeles 2028, și apoi Franța – au avut la bord cel mai mare număr de sportivi, în timp ce alte barje au transportat împreună mai multe delegații.

          

În deschiderea celei de-a 33-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară, care se desfășoară într-un context politic intern și internațional dificil, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, le-a spus sportivilor că sunt acum „parte a unui eveniment care unește lumea în pace”.

Peste 10.500 de sportivi vor concura în 32 de sporturi la Jocurile Olimpice, care se vor încheia pe 11 august.

Parisul reușește o premieră olimpică

Când organizatorii au dezvăluit pentru prima dată planurile de a desfășura ceremonia de deschidere de-a lungul râului, în inima orașului, mai degrabă decât pe un stadion, așa cum se obișnuiește, au existat unele sprâncene ridicate și întrebări cu privire la modul în care vor gestiona o operațiune de securitate atât de mare.

Sena însăși a fost supusă unui control în ceea ce privește curățenia apei, în timp ce simpla logistică a transportului a mii de sportivi de-a lungul unei porțiuni de șase kilometri de râu fără o repetiție generală părea ambițioasă.

Dar vineri seara, susținut de o operațiune de securitate care a implicat zeci de mii de polițiști, Parisul și-a pus în aplicare planul într-o manieră uluitoare.

Uneori a fost bizar – la un moment dat Lady Gaga, înconjurată de pene roz și negre, cânta în franceză, iar în clipa următoare sportivii din Bangladesh erau prezentați pe barca lor. De cele mai multe ori a fost un spectacol frenetic și uneori emoționant.

Având în vedere vremea mizerabilă după o săptămână însorită la Paris până acum, părea potrivit ca povestea de la începutul ceremoniei să fie despre sosirea flăcării olimpice la Paris, care nu a decurs conform planului.

Au urmat balet, cancan, operă, opere de artă faimoase care au prins viață și chiar Minioni – și din când în când, un purtător mascat al torței a fost arătat alergând pe acoperișuri și chiar făcând tiroliană, în timp ce flotila își croia drum de la podul Austerlitz la Pont d’Iena.

Ambarcațiunile cu sportivi fluturând steaguri au trecut pe lângă repere precum Muzeul Luvru, Turnul Eiffel, Grand Palais și Arcul de Triumf și au avut parte de 12 segmente artistice.

Un segment s-a axat pe reconstrucția Notre Dame, care a fost afectată de un incendiu în 2019. O trupă mare de dansatori a fost acompaniată de muzică compusă folosind sunete capturate din reconstrucția catedralei iconice.

Un altul a explorat istoria Franței, cu cântăreți costumați care au interpretat muzică din Les Miserables și un cor de Marie Antoinettes fără cap care a acompaniat trupa franceză de heavy metal Gojira.

Aya Nakamura, vedeta R&B franco-maleză – cel mai difuzat artist de limbă franceză din lume – s-a numărat printre vedetele muzicale.

Ceremonia s-a încheiat la Trocadero, unde Turnul Eiffel din apropiere s-a aprins, iar flacăra – care a avut parte de o călătorie elaborată cu un purtător de torță mascat și un cal mecanic – a fost transmisă înapoi lui Zidane, care a înmânat-o lui Rafael Nadal, Nadia Comaneci, Serena Williams și Carl Lewis.

Cvartetul a purtat flacăra pe o barcă spre Luvru, unde o serie de sportivi și para-atleți francezi din trecut și din prezent – inclusiv ciclistul Charles Coste, în vârstă de 100 de ani, medaliat cu aur – au purtat-o și au predat-o în cele din urmă lui Riner și Perec.

Și tocmai când credeai că ceremonia nu poate fi mai încărcată, cei doi au aprins balonul cu aer cald înalt de 30 de metri, care acum pare că plutește deasupra orașului.

Un alt moment cu adevărat magic a fost interpretarea iubitei cântărețe Celine Dion, entuziasmând mulțimea de la Turnul Eiffel cu o piesa „L’Hymne a l’amour” a lui Edith Piaf, fiind prima sa reprezentație de la dezvăluirea unei afecțiuni neurologice grave în decembrie 2022.

Elena Cristea