1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:24
No menu items!

FOTO/VIDEO. Urgie la Constanța și Tulcea. Sute de apeluri la 112 și 100 de copaci puși la pământ de vânt. Reactorul 1 de la Cernavodă s-a deconectat automat

spot_img

Iarna și-a intrat sâmbătă în drepturi, în țara noastră. Meteorologii au emis avertizări de vremea rea pentru mai multe județe din România. În mai multe zone a fost prăpăd: drumuri închise, mașini blocate în zăpadă, copaci căzuți și circulație îngreunată. Furtunile au făcut ravagii în Constanța și Tulcea. Furtuna s-a dezlănțuit în noaptea de sâmbătă spre duminică la malul mării. A fost cod roșu de vreme rea și vântul a suflat și cu peste 100 de kilometri pe oră. Au fost apărut probleme și în sistemul energetic. Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la rețea, iar turbinele eoliene s-au oprit din motive de siguranță.

Vremea rea dar și zăpada au dat bătăi de cap autorităților din mai multe județe, dar și locuitorilor.

Peste 3.300 de pompieri, cu peste 2.500 mijloace tehnice, au intervenit pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de vremea neprielnică sub incidența căreia se află mai multe județe din țară.

Potrivit IGSU, au fost probleme în 52 localități din 16 județe (BH, BR, BZ, CL, CS, CT, DJ, GL, HD, IL, IS, SV, TR, TL, VS și VN),unde s-a intervenit pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la 9 imobile, cât și pentru degajarea a 134 copaci și 7 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil din cauza vântului, fiind afectate 16 autoturisme.

Circulația rutieră a fost temporar afectată din cauza stratului de zăpadă depus pe carosabil pe 2 drumuri naționale (DN 1/BH, DN 17/SV) și pe 2 drumuri județene (DJ 608A/CS, DJ 708D/HD).

Totodată, din cauza vântului puternic au fost suspendate manevrele în toate porturile din județul Constanța, cât și în Bara Sulina din județul Tulcea.

Vremea a făcut ravagii în sudul țării. Constanța și Tulcea au fost până în această dimineață sub avertizare cod roșu de vreme rea, ploi abundente și vânt puternic.

În municipiul Constanța, străzile s-au transformat în albii de râu, iar șoferii surprinși pe bulevarde au rămas blocați în trafic cu mașinile din cauza autobuzelor electrice care n-au mai putut porni. 

Peste 400 de apeluri la 112 au fost primite în judeţul Constanţa, în ultimele ore, în urma vântului puternic şi a ploii. Pompierii au îndepărtat, până duminică dimineaţă, aproape 100 de copaci căzuţi şi zece stâlpi de electricitate, iar 25 de maşini au fost avariate.

Douăzeci de localităţi sunt afectate de lipsa apei, din cauza căderilor de tensiune la staţii de pompare.

Autoritățile au emis și mesaje RO-ALERT și le-au recomandat oamenilor să rămână la adăpost.

Au fost emise două coduri roşii, unul pentru ploaie şi altul pentru intensificări ale vântului care depăşesc la rafală 100 de kilometri la oră. Pe mare a fost furtună de gradul 7 cu valuri care depășeau 8-9 metri înălţime.

Pe scara ce descrie intensitatea uraganelor, vijelia de la malul mării a fost încadrată la „furtună tropicală”.

Din cauza furtunii au fost apărut probleme și în sistemul energetic. Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la rețea, iar turbinele eoliene s-au oprit din motive de siguranță.

”SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condiţiilor meteo care au cauzat pertubaţii în sistemul energetic naţional. Deconectarea automată a Unităţii 1 s-a produs în conditii de siguranţă, toate sistemele unităţii funcţionând şi răspunzând conform proiectului în astfel de situaţii”, a transmis Nuclearelectrica.

Conform sursei citate, specialiştii CNE Cernavodă vor lucra la identificarea cauzelor şi vor desfăşura lucrări de remediere pentru reconectarea la sistem, în conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă, aplicabile în aceste situaţii.

”Deconectarea automată a Unităţii 1, precum şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător”, a precizat Nuclearelectrica.

Probleme mari au fost și pe calea ferată. Au fost ore multe de întârzieri pentru trenurile cu traseu prin sud estul țării. De altfel, zeci de pasageri au rămas blocați într-un tren de pe ruta Constanța – Bucureşti. Din cauza unor defecţiuni tehnice, oamenii au suferit mai bine de două ore în câmp, fără lumină și căldură.

Toate porturile de la Marea Neagră rămân închise

Circulaţia pe A1 Sibiu-Deva se desfăşoară, duminică dimineaţă, în condiţii de ploaie şi vizibilitate redusă sub 150 de metri, din cauza ceţii, pe tronsonul kilometric 225-292, anunţă Centrul Infotrafic. Pe unele porţiuni din A2 şi A4 se semnalează vânt puternic. Tot din cauza vântului, toate porturile de la Marea Neagră rămân închise.

”La nivel naţional, plouă în judeţele Alba, Constanţa şi Tulcea, se circulă în condiţiile unui carosabil umed în majoritatea zonelor din ţară, temperaturile sunt pozitive în general, fără probleme de formare a poleiului, fără evenimente rutiere produse. În zonele înalte de munte, circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, precipitaţiile s-au oprit, nefiind restricţii de trafic. Se acţionează cu utilaje şi material antiderapant”, arată sursa citată.

Pe  A1 Sibiu-Deva plouă, carosabilul este umed, iar vizibilitatea redusă sub 150 de metri, din cauza ceţii, pe tronsonul kilometric 225-292.

Pe A2 Bucureşti-Constanţa, între kilometrii 10-144 nu sunt precipitaţii, dar carosabilul este umed, vântul suflă puternic, iar pe tronsonul kilometric 144-212 plouă moderat, carosabilul e umed şi vântul puternic.

Pe A4 Ovidiu-Agigea se semnalează ploaie moderată, carosabil umed, vânt puternic.

Toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise din cauza vântului puternic.

”Sfătuim conducătorii auto să se informeze înainte de a pleca la drum despre condiţiile meteo-rutiere din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-şi echipeze autovehiculele cu anvelopele de iarnă, în situaţia în care carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei. Reduceţi viteza, adaptând-o constant la condiţiile de drum, nu bruscaţi comenzile autovehiculelor, folosiţi sistemele de iluminare-dezaburire, evitaţi manevrele riscante şi asiguraţi-vă foarte bine înainte de schimbarea benzii. De asemenea, pentru că vântul bate cu putere în unele zone, este foarte important să nu opriţi sau staţionaţi în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, panourilor publicitare sau altor obiecte pe care rafalele puternice le pot aduce pe autovehicule, putând crea distrugeri sau chiar rezulta victime”, transmit reprezentanţii Centrului Infotrafic.

                                                                                                        Adina Bucur Silav