16.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024 - 18:41
No menu items!

UPDATE. FOTO/VIDEO. „Ce e înăuntru, mă ia groaza”. Urmările inundaţiilor: Șase morți, doi dispăruți, oameni fără electricitate, locuinţe abandonate

spot_img

UPDATE ora 18.50: O altă persoană a fost găsită moartă. Bilanţul deceselor după inundaţiile devastatoare din estul ţării a ajuns la șase.

„Urmare a fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza loc. Suhurlui, din județul Galați, a fost identificată 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 6”, a transmis IGSU.

A fost raportată încă 1 persoană dispărută, numărul total al persoanelor dispărute fiind 2.

UPDATE: Bilanțul victimelor inundațiilor din Galați a urcat la 5.

Potrivit IGSU, urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localității Slobozia Conachi, din județul Galați, a fost identificată încă 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind de 5.

Cadavrul unui bărbat a fost adus de ape din alt sat, spune primarul din Slobozia Conachi care a declarat duminică, la prânz, la Antena 3 CNN, că a cincea victimă nu este din localitatea pe care o administrează, ci dintr-una vecină.

De asemenea, una dintre persoanele dispărute, din localitatea Pechea, a fost găsită în viață, fără afecțiuni medicale.

Cealaltă, din localitatea Costache Negri, este încă căutată.

Știre inițială:

Sunt în continuare ore critice în Galați, județ lovit de cele mai violente inundații din ultimii ani. Patru persoane și-au pierdut viața. Mii de locuințe au fost inundate, sute de oameni au fos evacuați, în timp ce peste 24.000 de case nu au curent electric nici la această oră. Mărturiile celor prinși în mijlocul dezastrului sunt dramatice. Iar pericolul nu a trecut, apele s-au umflat din nou. 

În zonele cele mai afectate de inundații, precum Slobozia Conachi, apele continuă să fie la un nivel ridicat. Mii de familii și-au pierdut acolo agoniseala de-o viață – 700 de case sunt afectate, împreună cu mai multe depozite. Primarul localității spunea că 73% dintre locuințe au fost afectate.

Oamenii au fost salvați din mijlocul apelor și noaptea trecută, însă mai sunt persoane care refuză să-și părăsească locuințele. Ele sunt adăpostite în podurile caselor, iar azi-noapte autoritățile au reușit să ajungă la ele cu bărcile pentru a le da apă potabilă și mâncare.

În acest moment, la Slobozia Conachi se intervine cu echipaje din 17 județe, inclusiv cu motopompe pentru a putea fi scoasă apa din locuințele inundate și să se facă și o evaluare a pagubelor.

„Mă ia groaza ce-i în casă! Am dormit la o vecină, la o prietenă de-a mea. Ce e în casă e dezastru, nenorocire, cu ce putem noi să ne ajutăm acuma, cu ce-i aici la mine…

Ciolacu a zis că o să ne ajute, dar cu ce să ne ajute?”, spune una dintre femeile sinistrate, duminică dimineață, potrivit Antena 3 CNN.

Zeci de persoane, printre care şi copii, au fost evacuate din locuinţe în urma inundaţiilor produse și în judeţul Vaslui, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui precizând că situaţiile cele mai dificile s-au înregistrat în localităţile Murgeni, Gara Banca, Zorleni, Trestiana, Griviţa, Măluşteni, Fălciu, Gara Docăneasa, Vinderei, Lunca Banului, Rânzeşti, Bârlad şi Bogdăneşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu, în localitatea Griviţa doi pacienţi au rămas blocaţi în ambulanţe din cauza aluviunilor de pe carosabil, însă şoseaua a fost curăţată, astfel că o femeie însărcinată şi un bărbat cu hipertensiune arterială au ajuns cu bine la spitalul din municipiul Bârlad.

În judeţul Vaslui, două tabere destinate persoanelor evacuate sunt operaţionalizate în municipiile Bârlad şi Huşi.

Patru morți și doi dispăruți

Potrivit situației centralizate, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localități din 7 județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parțial sau total peste 5.000 de gospodării și peste 15.000 persoane. Totodată, 4 persoane și-au pierdut viața, iar două persoane sunt date dispărute (în localitățile Pechea și Costache Negri, Județul Galați).

Circulația rutieră a fost afectată din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe 3 drumuri naționale (DN 25 și DN 24D – Galați, DN 26 – Vaslui) și pe 11 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 și DJ 255).

Efecte semnificative au fost înregistrate în mai multe localități din județul Galați:

-în localitatea Pechea, 1 persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creșterii nivelului apei pârâului Geru, alte 116 au fost salvate, iar 1 persoană a fost dată dispărută nefiind găsită la domiciliu

-în localitatea Drăgușeni, 1 persoană a fost declarată decedată și alte 5 au fost salvate

-în localitatea Costache Negri s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanți și a ieșirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar 1 persoană a fost găsită decedată și alte 25 au fost salvate, iar o persoană a fost dată dispărută

-în localitatea Corod, 1 persoană a fost declarată decedată și alte 7 au fost salvate

-în 8 localități (Grivița, Berești, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameș și Slobozia Conachi) din județul Galați, 121 de persoane și 17 animale au fost salvate de forțele de intervenție.

De asemenea, în 5 localități (Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Grivița și Zorleni) din județul Vaslui 46 de persoane fiind salvate de forțele de intervenție, iar 161 de gospodării au fost afectate de inundații.

Drumuri, încă închise din cauza apelor

Trei tronsoane de drumuri naţionale şi 9 tronsoane de drumuri judeţene din judeţul Galaţi sunt închise duminică dimineaţă, din cauza inundaţiilor. În judeţul Vaslui, este afectat doar un drum naţional, în apropierea limitei cu judeţul Galaţi.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 6.00, raficul rutier este oprit pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale din judeţele Galaţi şi Vaslui:

Judeţul Galaţi:

– DN 25, între localităţile Vameş şi Piscu;

– DN 26, între localităţile Rogojeni şi Găneşti şi între localităţile Chiraftei şi Măstăcan, (rută ocolitoare DJ 242 Folteşti – Fârţăneşti – Cuca – Vârlezi);

– 9 tronsoane de drumuri judeţene.

Judeţul Vaslui:

– DN 26, între loc. Blăgeşti şi limita cu judeţul Galaţi.

Poliţiştii recomandă şoferilor ca, înainte de a porni la drum, să se informeze cu privire la condiţiile meteorologice şi la restricţiile de circulaţie şi, pentru siguranţa lor, să nu pătrundă pe tronsoane închise traficului.

Traficul feroviar în Iaşi, Craiova şi Galaţi, în continuare afectat

Traficul feroviar de pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi, Craiova şi Galaţi este în continuare afectat de precipitaţiile abundente care au produs inundarea căii ferate, spălarea terasamentului şi apă peste ciuperca şinei, anunţă Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA.

Pe raza Sucursalei Regionale CF Iaşi, pe intervalul de cale ferată Crasna – Zorleni, trenurile circulă cu restricţie de viteză de 30 km/h, măsură necesară, până la retragerea apelor, pentru siguranţa traficului, iar pe intervalul Valea Seacă – Faraoani, firul I este închis, circulaţia feroviară realizându-se în condiţii normale pe firul II.

Pe distanţa Hanu Conachi – Independenţa (SRCF Galaţi), firul II rămâne închis, fiind afectat de inundaţii (apă peste ciuperca şinei). În cursul acestei dimineţi, în intervalul 06:50 – 07:39 circulaţia feroviară a fost temporar oprită şi pe firul I (a fost afectat trenul IR 12830, care va ajunge cu întâziere la destinaţie). În prezent, circulaţia feroviară pe distanţa Hanu Conachi – Independenţa, se realizează doar pe firul I, cu restricţie de viteză de 20 km/h, măsură necesară, până la retragerea apelor, pentru siguranţa traficului.

Pe linia CF Călimăneşti – Cozia (SRCF Craiova), firul I rămâne în continuare închis (aluviuni provocate de ploile torenţiale), circulaţia feroviară realizându-se în condiţii normale pe firul II.

Secţia CF neinteroperabilă Bereşti – Târgu Bujor – Galaţi (gestionar de infrastructură fiind Transferoviar Infrastructură Neinteroperabilă SRL), rămâne închisă din cauza aluviunilor aduse de ploaia torenţială.

Pericolul nu a trecut

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a prelungit avertizarea Cod roşu de inundaţii pentru râuri din bazinele hidrografice Siret şi Prut, pe raza judeţelor Galaţi şi Vaslui, până duminică, la ora 12:00.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi menţinerea nivelurilor peste Cotele de periocol, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se prelungeşte avertizarea hidrologică Cod roşu pe râurile din bazinele hidrografice: Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Fălciu (judeţele Galaţi şi Vaslui)”, precizează INHGA.

Administraţia Naţionale Apele Române a anunţat că a fost realizată o breşă controlată în digul de protecţie situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localităţii Independenţa, aceasta favorizând scurgerea mai rapidă a apelor de pe râul Geru şi râul Suhu (afluent al acestuia), cantonate în zona localităţilor Pechea şi Slobozia Conachi.

„Astfel, se creează o curgere paralelă cu cursul de apă, apa provenită din crearea breşei fiind astfel descărcată mai rapid înapoi în râul Geru, în zona de confluenţă a acestuia cu râul Siret. Breşa controlată a fost realizată conform prevederilor Regulamentului pentru gestionarea Situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii cu aprobarea Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă convocat în regim de urgenţă. Codul roşu hidrologic emis de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a fost prelungit până duminică la ora 12:00”, se menţionează într-o postare pe pagina de Facebook a ANAR.

                                                                                                            Adina Bucur