2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:01
No menu items!

FOTO. Ucraina se pregătește de contraofensivă. Avioanele spion ale NATO și-au intensificat prezența deasupra României

spot_img

Mare concentrare de avioane spion ale NATO deasupra României marți după-amiază. Aparatele de zbor aliate au survolat zonele estice și nordice, dar și deasupra Dobrogei, în condițiile în care pe frontul din Ucraina se pregătesc  mișcări importante de trupe.

Este vorba despre o puternică dronă de spionaj Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk a US Air Force, care a plecat de la o bază din Italia și operează sub indicativul FORTE11. Radarele și senzorii aceste drone asigură supravegherea a 100.000 de kilometri pătrați pe fiecare misiune.

Apoi, mai este vorba de un Gulfstream G550 AEW specializat în război electronic al Aeronautica Militare. Aparatul cu seria MM62303 şi indicativul PERSE71 a survolat Dobrogea la peste 13.000 de metri, scrie Adevărul.

În plus, conform flightradar24.com, în zona Deltei Dunării și a litoralului s-a aflat şi un Lockheed EP-3E Aries II („Airborne Reconnaissance Integrated Electronic System”), un avion de supraveghere electronică al US Navy, care a zburat sub indicativul LA59 la o altitudine de peste 8.600 de metri. Aeronava are un cost orar de operare de peste 35.000 de dolari și dispune de o multitudine de senzori ELINT (Electronic Intelligence), SIGINT (Signals Intelligence) şi COMINT (Communications Intelligence).

Pe de altă parte, în patrulare deasupra graniței cu Ucraina a fost și o aeronavă mai ieșită din comun. Concret, este vorba de o aeronavă Bombardier CL-600-2B16 Challenger 650, care la prima vedere pare un avion pentru oameni de afaceri. În realitate, aeronava denumită ARTEMIS este înțesată de senzori și computere pentru a intercepta și descifra comunicațiile inamice de la sute de kilometri. Avionul aparține unei firme private și deși nu este nici un militar la bord, experții Pentagonului sunt conectați la senzorii acestuia prin satelit, iar datele sunt exploatate în timp real. În principiu, armata plătește companiei deținătoare acest serviciu conform unui tarif calculat la oră.

Cel mai probabil, în misiunea deasupra României a fost și un avion AWACS, dar cu transponderul oprit. Aeronavele AWACS pot supraveghea o suprafață de circa 312.000 de kilometri pătrați și sunt folosite atât pentru operațiuni aeriene defensive, cât și pentru unele ofensive și reprezintă pentru forțele aeriene integrate sau antrenate de NATO și SUA ceea ce este centrul de informații de luptă pentru o navă de război, pe lângă faptul că este o platformă radar extrem de mobilă și puternică. Sistemul este folosit ofensiv pentru a direcționa luptătorii către locațiile țintă și, în mod defensiv, pentru a dirija contraatacuri asupra forțelor inamice, atât aeriene, cât și terestre.

La începutul anului, avioanele AWACS au ajuns în România, de unde transmit NATO informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței.

Potrivit MApN, ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă, avioane de supraveghere și avioane cisternă.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în apropierea granițelor NATO.

Șeful NATO ar fi mers în Ucraina pentru a discuta planul contraofensivei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat săptămâna trecută prima sa vizită la Kiev de la invazia pe scară largă a Rusiei, în semn de susținere pentru Ucraina, care se pregătește să lanseze o contraofensivă.

Unele canale media au sugerat că Stoltenberg ar fi vizita personal Kievul pentru a se familiariza cu planul contraofensivei ucrainene. Oficialii de la Kiev păstrează planul secret, temându-se de scurgeri de informații.

                                                                                                                  Adina Silav