2.2 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 23:48
No menu items!

FOTO. Teroristul din Bruxelles a folosit un pașaport românesc fals. L-a cumpărat cu 3.000 de euro

spot_img

Noi detalii ies la iveală în cazul crimelor teribile care au avut loc în capitala Belgiei. Abdesalem Lassoued, tunisianul radicalizat care a ucis doi suedezi, luni seara, la Bruxelles, fusese prins în Suedia cu un pașaport românesc fals pe numele „Abdesslem Laswad”, a anunțat televiziunea de stat suedeză SVT Nyheter.

Familia și apropiații lui au avut parte de un șoc atunci când au văzut știrea difuzată pe toate posturile internaționale. Bărbatul avea antecedente penale, însă rudele lui nu s-ar fi gândit că va recurge la un asemenea gest.

Dezvăluirile vin de la vărul lui Lassoued, care a vorbit cu presa din această țară.

Acesta spune că „a înghețat” când a văzut la știri clipul în care ruda sa a revendicat în numele ISIS crimele din Bruxelles. „Bineînțeles că avea antecedente penale. Dar până la a ucide oameni nevinovați e altceva. Familia din Tunisia este șocată”, a spus el.

Ruda lui Lassoued mărturisește că acesta a făcut închisoare în Tunisia încă de când avea 20 de ani.

Cei doi ajuns în Norvegia și au stat acolo o vreme, după care Abdesalem Lassoued a ajuns în Suedia. Aici, a durat doar câteva luni până să fie arestat de poliție cu aproximativ 100 de grame de cocaină asupra lui.

La sfârșitul anului 2012, a fost condamnat pentru infracțiuni legate de droguri. Poliția a filmat raidurile soldate cu arestarea viitorului terorist și a altor două persoane. Asupra suspectului a fost găsit un pașaport românesc fals.

La interogatoriu, Lassoued a spus că a cumpărat pașaportul din Franța pentru 3.000 de euro. „Pentru că nu aveam permis de ședere în Europa. Am avut un permis de ședere în Italia pentru șase luni. Am fost din Italia în Norvegia pentru a căuta azil”, a explicat el, la momentul respectiv.

A solicitat azil în patru ţări europene diferite

Teroristul a solicitat azil în patru ţări europene diferite şi de fiecare dată a fost respins pentru că nu era eligibil pentru protecţie.

Profilul său „radicalizat” a fost semnalat de „un serviciu de poliţie străin” în iulie 2016, a menţionat fără alte precizări ministrul belgian al justiţiei, Vincent Van Quickenborne.

Solicitarea sa de protecţie depusă în Belgia a fost refuzată „din motive tehnice” în toamna lui 2020, a afirmat de Moor în faţa deputaţilor belgieni. Bărbatul nu s-a prezentat însă pentru interviu la serviciile de imigrare de la Bruxelles, iar pe 4 martie 2021 a fost emis pe numele său un ordin de părăsire a teritoriului, care nu a fost însă executat.

Nici comunicarea acestui ordin, şi nici respingerea cererii de azil nu au fost recepţionate de Lassoued la adresa care figura în dosarul său, în districtul Schaerbeek din Bruxelles, a mai spus de Moor.

După atentat, autorităţile districtuale au denunţat neglijenţa serviciilor de imigrare şi a guvernului, subliniind că nu au fost niciodată avertizate că în Schaerbeek locuieşte o „persoană atât de periculoasă”.

Lassoued a fost împuşcat mortal marţi dimineaţa în cursul unei operaţiuni a poliţiei belgiene desfăşurate în Schaerbeek.

                                                                                                      Adina Bucur Silav