4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:43
No menu items!

FOTO. RAR anunță condițiile pentru echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă

spot_img

Specialiştii Registrului Auto Român (RAR) aduc clarificări cu privire la cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească anvelopele care trebuie montate pe autovehicule în sezonul de iarnă. Astfel, toate anvelopele marcate cu M şi S sunt conforme, dar specialiştii atrag atenţia asupra vechimii anvelopelor utilizate.

”Asigurăm conducătorii auto că, indiferent de denumirea lor comercială, anvelopele care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă – în engleză mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră. Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a fost introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr.5/2011 de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment”, a transmis RAR miercuri.

Specialiştii RAR vin cu recomandări legate de vechimea anvelopelor.

”Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificaţi anul fabricaţiei (DOT) şi adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitaţi părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”, arată RAR.

Instituţia menţionează că denumirea “all seasons” folosită pentru unele anvelope este una comercială, folosită de producători, dar care nu are un corespondent în legislaţia naţională a României.

Legea nu prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanşeze procesul. Anvelopele de iarnă sunt necesare dacă maşina circulă pe un drum public acoperit cu gheaţă, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp.

Sancţiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condiţiile specificate în lege, este amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (între 9 şi 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei, dar se poate reţine şi certificat de înmatriculare al vehiculului.

                                                                                                              Adina Silav