3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:51
No menu items!

FOTO. Pacienții de la o secție a Spitalului Județean Arad, afectată de cutremur, mutați. Clădirea, expertizată și reparată

spot_img

Toţi pacienţii de la Secţia Îngrijiri Paliative din Ghioroc a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad au fost mutaţi, joi, pe secţii medicale ale unităţii sanitare, după ce clădirea a fost afectată de cutremurul de 5,3 grade care s-a produs marţi seara în judeţ.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Cecilia Irimie, a declarat pentru Agerpres că mutarea pacienţilor a avut loc în urma unei recomandări făcute de inspectorii de sănătate publică, pentru a se realiza expertizarea clădirii şi reparaţiile.

Este vorba de 21 de pacienţi care se aflau la Secţia Îngrijiri Paliative din localitatea Ghioroc, 19 dintre ei fiind mutaţi pe alte secţii, în timp ce doi au fost externaţi la cererea aparţinătorilor.

Trei secţii ale spitalului județean au fost afectate de cutremur, fără a se înregistra victime. S-au înregistrat „fisuri uşoare” ale pereţilor din holul clădirii în care funcţionează Secţia Clinică Oncologie Medicală, fisuri cu căderi de tencuială pe holul unei clădiri din incinta fostului Spital Municipal (în prezent secţie a SCJU), iar cea mai afectată clădire a fost cea din localitatea Ghioroc, în care funcţionează Compartimentul de Îngrijiri Paliative.

Un cutremur de magnitudine 5,3 pe Richter, la o adâncime de 5,6 kilometri, s-a produs marţi seară în judeţul Arad, cu epicentrul între Lipova şi municipiul Arad, fiind urmat de mai multe replici, cea mai mare cu magnitudinea de 3,2 grade.

La Ghioroc, localitate aflată foarte aproape de epicentrul cutremului, sute de case au fost avariate.

Şapte localităţi au fost afectate în urma seismului

Potrivit Prefecturii Arad, ca urmare a cutremurului de pământ din data de 6 iunie, prefectul judeţului Arad, Toth Csaba, a solicitat primăriilor şi altor instituţii realizarea unor evaluări iniţiale ale pagubelor produse şi includerea acestora în documente emise de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.

În şedinţa CJSU de joi a fost activat Grupul de suport tehnic care va evalua gradul de siguranţă a clădirilor publice afectate de cutremur.

„La solicitarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, pentru clădirile publice, prin Grupul de suport tehnic va putea fi convocat un expert tehnic în siguranţa clădirilor, care va efectua o evaluare de specialitate în baza căreia se va putea stabili dacă respectivele clădiri prezintă sau nu risc de prăbuşire şi dacă pot fi exploatate în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni. Această evaluare nu poate substitui, în condiţiile legii, expertizele specializate de risc la cutremur, care pot fi realizate doar la comanda proprietarilor clădirilor. După şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă am luat măsura de a înainta Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltării şi Ministerului Afacerilor Interne toate rapoartele operative şi procesele verbale care ne-au fost transmise de comitetele locale, dar şi de alte instituţii. Din fericire vorbim doar de pagube materiale şi, în general, de daune minore, însă în acele cazuri unde s-a constatat că există un risc mai mare la clădirile publice, rog primarii să iniţieze procedura cerută de lege pentru a pune cetăţenii în siguranţă şi pentru a putea merge, ulterior, din punct de vedere administrativ, spre remedierea pagubelor produse”, a declarat Toth Csaba.

La Prefectura Arad s-au primit documente privind pagube constatate în urma cutremurului din 6 iunie din partea mai multor instituţii: Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Consiliul Judeţean Arad, primăriile Arad, Pâncota, Ghioroc, Păuliş, Covăsânţ, Frumuşeni, Dorobanţi.

 

                                                                                                          Adina Silav

SURSA FOTO: Primăria Ghioroc