6.6 C
București
luni, 20 ianuarie 2025 - 18:47
No menu items!

FOTO Fostul președinte Traian Băsescu, zis și Petrov, a rămas fără casă

spot_img

Fostul președinte Traian Băsescu, vechi colaborator al Securității care opera  sub preudonimul ”Petrov”, a primit o lovitură dură, marţi, 7 septembrie, când legea care prevede că foștii președinți ai României care au colaborat cu Securitatea își pierd privilegiile, a trecut de Parlament. Astfel, Băsescu rămâne fără toate cele asigurate în mod normal unui fost șef de stat: locuință de protocol, indeminzație, pază.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, are o lege hărăzită numelui său, iar aceasta tocmai a trecut, marţi, de Parlament.

Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, a dat votul care-l lasă pe Băsescu fără o sursă importantă de venituri şi beneficii, potrivit dezvăluirilor făcute marți, de Mihai Gâdea, în emisiunea Sinteza Zilei, la A3.

Traian Băsescu ar fi avut numele conspirativ ”Petrov”, iar două dintre notele informative date de acesta Securității, au fost prezentate în luna iunie a anului 2019, în emisiunea Sinteza Zilei.

În cele două note, se vorbea despre doi colegi de la Institutul de Marină. 

Documentele ar fi făcut parte din dosarele celor denunțați și de aceea nu ar fi fost găsite în dosarul lui Traian Băsescu.

La 20 septembrie 2019, judecătorii Curții de Apel București au stabilit că fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea.

Decizia nu este definitivă, astfel că fostul preşedinte a făcut recurs, iar procesul de rejudecare va începe pe 5 noiembrie, la Secția de contencios administrativ a Instanței Supreme.

Legea adoptată astăzi, cu privire la șefii de stat care au fost colaboratori ai Securității, a trecut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, cu cu 264 voturi “pentru”, 3 “împotrivă” şi 11 abţineri.

Legea prevede că foștii șefi ai statului român care au colaborat cu Securitatea pierd beneficiile pe viață, conferite prin legea 406/2001.

Initiativa merge acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Există, însă, posibilitatea atacării acestei legi la Curtea Constituţională a României.

Lorena Luchian