Tânărul de origine marocană, care este principalul suspect în cazul dublului asasinat de la Iași, a fost adus în România miercuri seară.
Ahmed Sami El Bourkadi (care are și cetățenie canadiană) era coleg de facultate la UMF Iași, cu una dintre victime, Jiynah Youssef – de asemenea cetățean marocan.
El Bourkadi este suspectat că l-a ucis pe Jiynah Youssef, dar și pe iubita acestuia, Ioana-Vanesa Burlacu, presupunându-se că a avut și un complice.
Tânărul marocan a fost capturat la Roma, în Italia, unde a plecat imediat după ce dubla crimă, însoțit de o tânără, care i-ar fi iubită.
„În urma cooperării poliţieneşti internaţionale cu autorităţile judiciare din Italia, o escortă a Poliţiei Române a efectuat, la data de 22 decembrie a.c., o misiune de preluare, a unui bărbat, de 20 de ani. La data de 14 decembrie 2021, în urma unei operaţiuni ENFAST declanşate de Serviciul Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, în directă colaborare cu echipa FAST ITALIA, poliţiştii Brigăzii Mobile din cadrul Chesturii de Poliţie din Roma au depistat şi reţinut, în Capitala Italiei, un bărbat, de 20 de ani, urmărit naţional şi internaţional, la solicitarea autorităţilor române„, a transmis Poliţia Română într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, informaţiile furnizate de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au permis investigatorilor din cadrul Brigăzii Mobile din cadrul Chesturii de Poliţie din Roma depistarea şi reţinerea persoanei urmărite internaţional, la mai puţin de 24 de ore de la emiterea mandatului european de arestare.
„În ceea ce priveşte cooperarea bună dintre România şi Italia, subliniem faptul că s-a reuşit aducerea în România a bărbatului în 8 zile de la depistare. Schimbul de date cu autorităţile italiene a fost efectuat prin intermediul Biroului SIRENE România, respectiv Biroului SIRENE Italia”, a precizat IGPR.
Cooperarea dintre poliţiştii români şi italieni s-a realizat în strânsă coordonare, potrivit strategiilor operative stabilite de comun acord în cadrul Task Force-ului pentru localizarea şi prinderea urmăriţilor internaţional, mecanism constituit în baza Protocolului bilateral încheiat în anul 2014 între I.G.P.R. şi Departamentul Siguranţei Publice din Italia.
ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Reţeaua Europeană a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor) înglobează toate structurile naţionale de „Urmăriri”, pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene şi alte state, în ceea ce priveşte localizarea şi predarea persoanele urmărite în baza mandatului european de arestare.
Raluca Dan