1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 21:33
No menu items!

FOTO. Cum au fost așteptați turiștii pe litoral de 1 Mai: cu produse expirate, vitrine frigorifice murdare. Sancțiuni dure date de ANPC

spot_img

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de peste 500.000 de lei în urma controalelor făcute pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, iar şase operatori economici au fost închişi temporar. Printre neregulile găsite au fost produse expirate şi vitrine frigorifice murdare.

Potrivit ANPC, că în perioada 25 aprilie – 2 mai, au fost desfăşurate acţiuni de control, ca parte a activităţii Comandamentului de Vară 2023, în zonele: litoralul Mării Negre, Bucovina, Maramureş, Valea Prahovei şi zona Braşov.

Astfel, în această perioadă, echipe ale Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor, Ialomiţa, Dolj, Bacău, Vrancea, Ilfov, Sibiu şi Hunedoara – care au făcut parte din structura special constituită-Comandamentul Litoral 2023 au controlat 101 operatori economici care activează în staţiunile de pe malul Mării Negre, precum şi pe cele aflate în perimetrul de desfăşurare a festivalurilor organizate aici.

“Reînceperea unui sezon de vacanţă nu trebuie comparată cu renaşterea păsării Phoenix, cu toate că unele locaţii par ca dupa bombardamente, nu foc! Pe litoral există locaţii spectaculoase! Investiţii majore, gestionate perfect! Trist este că nu există nicio determinare de a recostrui din temelii şi de a aduce la nivel de top întregul litoral. Afacerea de baracă pare mai puternică! Continuăm lupta şi, la un moment dat, sper să se înţeleagă că vrem binele turismului şi turistului!”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

În urma neregulilor au fost date 47 de amezi în valoare totală de 525.000 de lei şi a fost oprită temporar activitatea, până la remedierea deficienţelor, pentru şase operatori economici. 

Printre neregulile găsite de echipele de control au fost: folosirea la preparare a unor ingrediente diferite faţă de cele înscrise în meniu sau fără a avea traducerea în limba română a informaţiilor pe etichete; folosirea la preparare a unor ingrediente cu data limita de consum depăşită; utilizarea unor materii prime fără informaţii privind data de decongelare sau cea de producţie; decongelarea produselor la temperatura ambientală; folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu pete de rugină în exterior, prepararea şi comercializarea unor produse alimentare fără a avea protecţie faţă de mediul înconjurător, riscând contaminarea acestora.

De asemenea, alte probleme descoperite de comisarii ANPC au fost nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor; neafişarea în listele meniu a ingredientelor conţinute de preparate; utilizarea unor cântare neomologate; folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, nerecomandate în alimentaţia publică sau a unor instrumente de servire neprotejate individual (paie neambalate, în zona de bar); utilizarea unor coşuri de gunoi fără capac şi pedală de acţionare, aceasta ducând la contaminarea preparatelor.

                                                                                                                    Adina Silav