Fortul 13, simbol al represiunii comuniste, este transferat din administrarea Penitenciarului Jilava în administrarea Consiliului Judeţean Ilfov şi urmează să fie consolidat şi restaurat.
„Mă bucur enorm să vin cu această veste către dumneavoastră. Ce înseamnă asta? Că Fortul 13 Jilava va fi consolidat, conservat, restaurat și valorificat din punct de vedere turistic și cultural, în termen de 5 ani de acum încolo.
Cu alte cuvinte, Fortul 13 devine muzeu. Restaurarea se va face cu bani din bugetul Consiliului Județean Ilfov, dar și din alte surse. Nu ratăm nicio linie de finanțare pentru că este extrem de important.
Mai devreme a fost adoptată hotărârea de guvern care transferă Fortul 13 din administrarea Penitenciarului Jilava în administrarea Consiliului Județean Ilfov. Vreau să le mulțumesc colegelor mele Alina Gorghiu, ministrul Justiției, și Raluca Turcan, ministrul Culturii! A fost o muncă de echipă”, a transmis președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma.
Fortul 13 face parte din lanţul de fortificaţii construite între 1870 şi 1890 la solicitarea lui Carol I pentru apărarea Capitalei împotriva unei eventuale invazii otomane. Din 1907, clădirea a fost folosită ca temniţă, fiind aduşi ţăranii arestaţi în timpul Răscoalei.
Fortul a fost săpat până la adâncimea de 10 metri, iar pământul rezultat în urma săpăturilor a fost folosit la ridicarea zidului împrejmuitor, pe acest zid fiind amplasate turnurile de observaţie, potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Intrarea în fort se făcea printr-o poartă boltită, pe frontispiciul căreia este gravat anul de înfiinţare al închisorii militare şi inscripţia „Fortul 13 Jilava”. În 1907, închisoarea avea un pavilion administrativ (180 de metri pătraţi), Cancelaria închisorii (30 de metri pătraţi), dormitorul trupei (120 de metri pătraţi) şi fortul propriu-zis, cu 52 de camere.
Adina Bucur