16.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 14:18
No menu items!

FOTO Calvarul incendiilor din spitale poate continua. NEREGULI URIAȘE la sistemul electric de la UPU Timișoara

spot_img

La doar câteva zile după ultima tragedie de la Constanța, din seria spitalelor care au luat foc, apar la lumină alte nereguli de ordin tehic, de data aceasta, la secția UPU a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă din Timișoara. Din cauză că infrastructura veche nu mai face față nevoilor actuale, se apelează la improvizații electrice care cu siguranță sunt un garant al pericolului și al dezastrelor care vor urma.

Secția UPU a Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara este dotată, așa cum se poate observa în imagini, cu instalație electrică neconformă regulilor, care poate lua foc în orice moment.

„În cadrul unităților spitalicești, pentru că se lucreaza mult cu oxigen, se folosesc echipamente de climatizare care nu sunt la vedere, ca în cazul producerii unei scantei, să nu existe risc de explozie, sau incendiu. 

Acele echipamente poartă numele de CTA-uri sau pompe de căldură și se instaleaza cu diverse protecții pe ele.

De regulă unitățile externe se instalează pe acoperiș (chiller rooftop), adică, departe de peretele, geamul pacienților sau personalului” a declarat, pentru Sursa Zilei, Ionuț Ursachi, manager Clima Horeca.

„Sistemele de ventilație trebuie conectate cu sistemele de climatizare si împreună conectate la sistemele de evacuare, luând în calcul posibilitatea unui incendiu. Se face conectarea acestora la centralele de detecție fum”, a mai adăugat acesta.

Imaginile ne prezintă cum este trasă o priza, direct din doză, fară a avea nicio protecțe în cazul producerii unui scurt circuit, ceea ce poate conduce oricând la o catastrofă.

Cablurile atârnă pur și simplu și sunt lăsate în voia sorții.

Orice aer condiționat trebuie să aibă propria priză, adica o PRIZĂ SIMPLĂ, iar din imagine, vedem clar, cum acesta este conectat la o PRIZĂ MODULARĂ, cvadruplă, care este destinată pentru combinații de mai multe aparate.

Ba mai mult, se poate vedea cum priza alăturată alimentează și alt consumator, care pare a fi o lampă și cum mai sunt încă două prize diponibile în caz că cineva ar vrea să mai conecteze ceva acolo.

Standardele de siguranță reglementate de  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu ar permite niciodată funcționarea unei astfel de instalații, iar aceasta, cu siguranță nu ar putea trece de examinarea IGU.

Astfel, câteva dintre criteriile de bază dispuse de ANRE, cum ar fi alegerea corectă a dispozitivelor de protecție, conexiunea corectă a conductoarelor și a cablurilor, modul de selecție a conductoarelor și cablurilor electrice, capacitatea de încărcare și căderea de tensiune, numărul adecvat de circuite, dimensionarea corectă a fiecărui circuit, lipsesc cu desăvârșire.

Orice modificare a instalaţiei poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de către personal autorizat, ceea ce clar nu se întâmplă în situația de la UPU Timișoara și nici în cazul altor spitale.

Instalaţiie subdimensionate și improvizate implică riscuri majore de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieţii.

Lorena Luchian