Autoritățile din Neamț vor montarea unui pod de campanie militar peste Siret, amplasat în amonte de podul distrus, pentru a veni în ajutorul oamenilor din localitățile limitrofe, precum şi pentru accesul autospecialelor de intervenţie în zonă.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a emis o hotărâre care vizează noile măsuri pentru „revenirea la starea de normalitate în urma distrugerii podului de la Luțca”. Astfel, potrivit hotărârii CJSU, în perioada imediat următoare, se va înainta o solicitare către Ministerul Apărării Naţionale pentru a analiza prin specialiştii proprii oportunitatea de montare şi ulterior montarea unui pod de campanie militar, amplasat în amonte de podul distrus, pentru a veni în sprijin cetăţenilor din localitățile limitrofe, în sensul reducerii timpului de deplasare pe rutele ocolitoare precum şi pentru accesul autospecialelor de intervenţie (Poliție, Pompieri, Salvare etc.), scrie stiri-neamt.ro.
Premierul Nicolae Ciucă a decis, ieri, ca Ministerul Apărării Naționale să lucreze pentru a găsi o soluție urgentă pentru o cale de transport în zona podului prăbușit din județul Neamț.
O echipă de la Brigada 15 Mecanizată din Iași s-a deplasat la fața locului și evaluează deja situația de la Luțca.
MAPN a precizat că în urma acestor evaluări vor fi stabilite măsurile și termenele concrete de acțiune.
Zeci de oi au fost prinse sub dărâmături, unele dintre ele fiind încă în viață
După ce podul care face legătura între localitățile Luțca și Sagna, județul Neamț, a fost distrus, mai multe oi au fost surprinse sub dărâmături.
ISU Neamț urmează să intervină pentru salvarea oilor surprinse sub podul peste Siret prăbușit, sub coordonarea expertului tehnic, astfel încât să nu afecteze cercetările.
Pompierii au identificat 20 de capete ca fiind surprinse sub pod: 4 oi au putut fi scoase în viață, ulterior fiind predate proprietarului, alte 16 oi fiind identificate fără semne vitale, informează Mediafax.
Totodată s-a constatat că cel puțin o oaie este încă în viață și este surprinsă sub elementele prăbușite ale podului, informează, sâmbătă, ISU Neamț.
„Cum orice viață contează, au fost căutate soluții pentru scoaterea acestor oi din zona respectivă. Specialiștii din cadrul ISC Neamț ne-au comunicat că orice intervenție asupra podului poate genera prăbușiri ale elementelor acestuia. În acest context, zona în care este interzis accesul este la o distanță egală cu înălțimea elementelor din podul prăbușit. Având în vedere că se efectuează cercetări cu privire la cauza producerii accidentului, elementele podului trebuie să rămână în poziția de după prăbușire, astfel încât experții tehnici / specialiștii investigatori să aibă o imagine cât mai completă. ISU Neamț menține legătura cu IPJ Neamț urmând să intervină pentru salvarea animalelor surprinse sub pod sub coordonarea expertului tehnic, astfel încât să nu afectam cercetările în curs. Pentru că suntem preocupați de salvarea vieţii au fost efectuate căutări a unor posibile victime și în apele râului Siret cu ajutorul unei bărci și a scafandrilor de la ISU Neamț”, anunță sursa citată.
În ceea ce privește cercetările, acestea au fost preluate de DNA. Procurorii vor investiga posibile fapte de abuz în serviciu în legătură cu modalitatea în care au fost derulate fondurile proiectului, dar și cum s-au efectuat lucrările.
Potrivit unui comunicat al instituției, DNA Bacău a deschis dosarul încă de joi, 9 iunie.
Podul rutier peste Siret, dintre localităţile Sagna şi Luţca s-a rupt, joi după amiază, iar un autocamion şi o autoutilitară au fost surprinse în timp ce-l traversau. Camionul s-a răsturnat, șoferul având nevoie, ulterior, de îngrijiri medicale. Podul fusese dat în folosință, după un an de reparații, în noiembrie 2021. Lucrările au costat 8,3 milioane de lei.
Ministerul Dezvoltării, care a finanțat proiectul, a anunțat la scurt timp după incident că lucrările podului de la Luțca nu erau finalizate și recepționate, iar „obiectivul nu putea fi dat în folosință”.
Adina Silav