-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:32
No menu items!

Fostul vicepreședinte ANRP, reținut pentru mită, este și membru al Curții de Arbitraj

spot_img

anrp

Cătălin Dumitru, vicepreședintele din guvernarea PDL a Agenției Naționale de Restituire a Proprietăților a fost reținut de procurorii anticorupție la mai bine de 1 an de când a luat o șpagă impresionantă, de peste 1 milion de euro. Anchetatorii au reușit să rezolve cazul abia acum, după ce au arestat, în decembrie anul trecut, un traficant de influență, într-un alt dosar. Ca să scape mai ușor, traficantul de influență le-a dat pe tavă procurorilor și cazul de la fosta conducere ANRP.

Denunțătorul, un om de afaceri, le-a declarat procurorilor de la Oradea că fostul vicepreședinte, Cătălin Dumitru şi-ar fi trimis fiul, în martie 2013, să încaseze „sub formă de împrumuturi” un milion de euro. Denunțătorul avea de încasat 5,2 milioane de euro de la ANRP.

În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susținut că își va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită,

se arată într-un comunicat DNA.

Procurorii susţin că pentru a ascunde provenienţa banilor, omul de afaceri a trebuit să întocmească în fals, pe numele unor rude ale sale, mai multe „contracte de împrumut”.

Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro pretinsă şi primită de inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) şi imobile,

susţine DNA.

Acelaşi om de afaceri i-ar fi plătit 450.000 de euro, în mai 2013, unor traficanţi de influenţă (Daniel – Marin Bran şi Vasile Nicolae Dragoş), care aveau influenţă asupra vicepreşedintelui ANRP, Cătălin Dumitru. Vicepreşedintele ANRP avea rang de secretar de stat. Cătălin Dumitru este originar din Roşiori de Vede, este licenţiat la trei universătăţi private, din care una din Republica Moldova, unde este şi lector. Dumitru, de profesie avocat, a absolvit și cursul de mediator şi este, totodată și arbitru al Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă camera de Comerţ a României, din 2006.

M.C.