Tribunalul Bucureşti a audiat în timp record 157 de martori, ultimii 7 urmând să fie ascultaţi la ultimul termen al acestui proces – stabilit pentru data de 3 aprilie. În dosarul instrumentat de DIICOT apare şi numele fostului senator PDL de Argeş, Mircea Andrei, a cărui casă de vocatură a semnat şi parafat contractele păguboase pentru PSV.
Ca o coincidenţă, joi trebuia să se judece două din cele 5 dosare privind prejudicirerea PSV de către oameni de afaceri din anturajul lui Sorin Ovidiu Vîntu. În dosarele de joi Liviu Luca a fost prezent ca martor, fiind chemat să explice cum a fost posibil ca PSV să plătească zeci de milioane de euro pe rebranduire, studii de exploatare în Marea Caspică sau mantenanţă de iarnă la computerele companiei din cele 330 primite la vânzarea Petrom către OMV. Procesul de la Curtea de Apel, bazat pe un dosar al Parchetului General privind reţeaua celor 2.500 de off-shoruri ale consultanului Laszlo Kiss, s-a amânat, aceasta fiind judecat în cale de atac după ce Tribunal Bucureşti a dat pedepse între 3 şi 5 ani de închisoare. Judecătorii Curţii de Apel urmează să decidă, iar hotărârea este definitivă, dacă micşorează pedepsele (cum cer inculpaţii) sau le majorează (cum cer procurorii).
În schimb, al doilea dosar de la Tribunalul Bucureşti, a continuat cu audierea a 10 martori, din 13 chemaţi pentru termenul de joi. Printre aceştia se numără şi fostul senator PDL Mircea Andrei şi un alt avocat din subordinea sa, responsabil cu parafarea contractelor.
Ca un expemplu, contractele prin care, spun procurorii, a fost devalizată Petrom se referă la rebrandingul Petrom Service, pentru care a Petrom Service a plătit 6 milioane de euro prin off-shore-ul Boaz. Banii ar fi fost „traşi” din Bulgaria şi ar fi ajuns la familia Eftime, în condiţiile în care procurorii au depus la dosar şi contractul de 1.000 de euro, cât ar fi costat în realitate identitate vizuală a PSV. Alţi 10 milioane de euro ar fi fost scoşi, conform procurorilor, din PSV către off-shore ul Laveco, printr-un contract pentru un studiu de fezabilitate pentru explorări în Marea Caspică. Studiul ar fi fost copiat, susţin procurorii, de pe site-ul companiei Delloite, unde costa doar 5.000 de euro. Un alt contract a cărui legalitate încearcă să o clarifice judecătorii se referă la mentenanţă de 6 milioane de euro pentru calculatoarele PSV, plătită unui alt off-shore, Card Vision.
Maia Constantin