4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:33
No menu items!

Fostul șef al Secției I a DNA, Lucian Papici, a scăpat de dosarul penal în care era cercetat de DNA. Care este motivul

spot_img

Fostul procuror DNA, Lucian Papici – cel care a condus, pe vremea lui Daniel Morar, Secția I a Direcției și a fost obligat să se întoarcă la Parchetul Tribunalului Timiș, după ce Laura Kovesi a preluat mandatul de procuror-șef – a scăpat de dosarul care ar fi stat la baza plecării sale din Direcția Națională Anticorupție, scriu jurnaliștii de la „Lumea Justiției”

Potrivit luju.ro, este vorba despre dosarul în care Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat, în octombrie 2015, redeschiderea urmăririi penale față de Lucian Papici, dispusă prin ordonanță 2303/C/2015 a Procurorului General al României, Tiberiu Nițu, într-un dosar al DIICOT Hunedoara. La acea dată, Înalta Curte a dispus că Lucian Papici poate fi urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de violare a secretului corespondenței și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, după ce ar fi primit de la o firmă care producea și comercializa softuri spion un dispozitiv pe care l-ar fi plantat apoi în telefonul soției pentru a o spiona. 

Într-un răspuns acordat Lumeajustitiei.ro vineri, 13 aprilie 2018, Direcția Națională Anticorupție a precizat că în dosarul nr. 212/P/2015 al DNA, dosar la care a fost reunit dosarul nr. 2/D/P/2010 în care Papici era vizat pe motiv că și-ar fi spionat soția cu un soft spion, a fost clasat la dată de 13 aprilie 2017. Potrivit precizărilor DNA, soluția de clasare a fost luată de procurorii de la Structura centrală în baza art. 6 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penală, respectiv „fapta nu există„.

Dosarul nu a fost însă la DNA de la început. Ținând cont de dispozițiile ÎCCJ, Lumeajustitiei.ro a solicitat, inițial, DIICOT să comunice în ce stadiu se află dosarul privindu-l pe Lucian Papici în care ÎCCJ, în cauza nr. 3229/1/2015, a confirmat redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 2/D/P/2010 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție — D.I.I.C.O.T. — Serviciul Teritorial Hunedoara.

DIICOT a răspuns, în data de 29 martie 2018, pentru luju.ro, că în baza deciziei ÎCCJ, a fost infirmată soluția de neîncepere a urmăririi penale față de Lucian Papici, iar apoi cauza a fost trimisă la DNA pentru a fi reunită la dosarul nr. 212/P/2015 al acestei unități.

Lumeajustitiei.ro prezintă și minuta ÎCCJ prin care a fost redeschis dosarul pe numele lui Papici. 

Ce prevede Codul penal pentru infracțiunile pentru care ICCJ confirmase redeschiderea urmăririi penală față de Lucian Papici:

Art. 302 alin. (2) privind violarea secretului corespondenței care prevede: „Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Art. 365 Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice:

„(1) Fapta persoanei care, fără drept, produce, importă, distribuie sau pune la dispoziție sub orice formă:

a) dispozitive sau programe informatice concepute sau adaptate în scopul comiterii uneia dintre infracțiunile

prevăzute în art. 360-364;

b) parole, coduri de acces sau alte asemenea date informatice care permit accesul total sau parțial la un sistem informatic, în scopul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute în art. 360-364, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Deținerea, fără drept, a unui dispozitiv, a unui program informatic, a unei parole, a unui cod de acces sau a altor date informatice dintre cele prevăzute în alin. (1), în scopul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute în art. 360-364, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”