4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:20
No menu items!

Fostul șef al CFR Mihai Necolaiciuc, acuzat de mărturie mincinoasă

spot_img

Fostul director general Mihai Necolaiciuc a fost pus sub acuzare, luni, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un nou dosar, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Reprezentanții DNA au precizat, într-un comunicat de presă, că, pe 5 aprilie, Necolaiciuc a fost audiat ca martor în dosarul 35211/3/2015 de pe rolul Tribunalului București. În această cauză au fost trimiși în judecată anul trecut Tonea Chiriac, Mitică Chiriac și Marius Tiberiu Lăcătuș, acuzați de trafic de influență, după ce au cerut sume mari de bani de la diverse persoane, pretinzând că au relații la judecători pentru soluționarea favorabilă a unor cauze penale. Printre denunțătorii celor trei s-a numărat și Mihai Necolaiciuc.

Însă, la termenul de săptămâna trecută de la Tribunalul București, “Necolaiciuc Mihai a prezentat declarații care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declarații date în cursul urmăririi penale și aspectelor pe care acesta le cunoștea”, susțin procurorii anticorupție.

Potrivit acestora, fostul director general al CFR “a avut o atitudine omisivă de ascundere, de trecere sub tăcere a faptelor cu caracter esențial, cu eficiență probatorie, concludente și pertinente în cercetarea și soluționarea cauzei, cu scopul vădit de a îngreuna aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, de a induce în eroare instanța de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței anterior amintite”.

Necolaiciuc s-a prezentat luni la DNA, unde anchetatorii i-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Pe 30 septembrie anul trecut, DNA preciza, într-un comunicat de presă, că Tonea Chiriac, Mitică Chiriac și Marius Tiberiu Lăcătuș au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență și complicitate la trafic de influență.

În perioada martie – aprilie 2015, inculpatul Chiriac Tonea, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, a pretins de la o persoană (denunțător în cauză) suma de 220.000 euro, lăsând să se înțeleagă că, prin sistemul relațional pe care îl are în mediul judiciar, poate influența judecarea procesului penal de la Înalta Curte de Casație și Justiție în care denunțătorul avea calitatea de inculpat, în sensul coruperii magistraților și obținerii unei soluții favorabile denunțătorului. În contextul discuțiilor de convingere a persoanei respective, pentru a da mai multă greutate vorbelor sale, inculpatul Lăcătuș Marius Tiberiu era prezentat ca fiind judecător la Curtea de Apel București.

La data de 15 aprilie 2015, inculpatul Chiriac Tonea, sprijinit de această dată doar de inculpatul Chiriac Mitică, a pretins de la același denunțător suma de 4.000 euro, promițând că, prin relaționarea pe care o are cu un „grefier” de la Curtea de Apel București, poate influența distribuirea aleatorie a unui dosar către un complet de judecată ce ulterior poate fi corupt în vederea pronunțării unei soluții favorabile denunțătorului.

Precizăm că, anterior, Judecătoria Sector 1 București pronunțase în acel dosar o hotărâre de condamnare a denunțătorului la pedeapsa de 1 an și 9 luni cu executare.

În prima parte a anului 2014, în același scop, inculpatul Chiriac Tonea, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, a pretins de la o altă persoană (denunțător în cauză) 200.000 euro și a primit efectiv suma de 100.000 euro.

De această dată, inculpatul Lăcătuș Marius Tiberiu, a fost prezentat ca fiind cel care relaționează cu judecătorii, lăsând să se înțeleagă că, prin sistemul relațional pe care îl are în mediul judiciar (sens în care a invocat numele unor magistrați), poate influența judecarea procesului penal de la Înalta Curte de Casație și Justiție în care denunțătorul avea calitatea de inculpat, în sensul coruperii judecătorilor și obținerii unei soluții favorabile denunțătorului.

În a doua parte a anului 2014, inculpatul Chiriac Tonea a pretins de la o altă persoană (denunțător în cauză) diferite foloase materiale constând în nerestituirea unui împrumut în suma de 8.000 lei și remiterea unui autoturism marca Audi A6, lăsând să se înțeleagă că, prin sistemul relațional pe care îl are în mediul judiciar, poate influența judecarea unui proces penal aflat pe rolul Curții de Apel București, în care denunțătorul avea calitatea de inculpat, în sensul coruperii judecătorilor și obținerii unei soluții favorabile acestuia din urmă.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului în vederea confiscării speciale asupra bunurilor mobile, inclusiv asupra conturilor bancare, ce aparțin inculpaților, până la concurența sumei de 100.000 euro.

Direcția Națională Anticorupție
30 septembrie 2015

R.D.