3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:34
No menu items!

Fostul procuror Maximilian Bălășescu rămâne în arest de Sărbători

spot_img

Magistrații Curții Supreme au respins marți cererea de eliberare a fostului procuror Maximilian Bălăşescu, condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare pentru corupție. Decizia instanței este definitivă, iar următorul termen în proces a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2013.

Pe 19 iunie anul acesta, fostul procuror Maximilian Bălăşescu a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, iar complicii săi, Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, au primit câte patru ani de detenţie.

De asemenea, instanţa a menţinut măsura arestării preventive în cazul celor trei şi a dispus ca, din pedepsele aplicate, să fie scăzute perioadele reţinerii şi arestării preventive, începând din 1 februarie 2012.

Decizia a fost contestată însă la Curtea Supremă care va hotărî definitiv în acest proces.

Fostul procuror Maximilian Bălăşescu declara, la ultimul termen de judecată, că nu a pretins şi nu a primit niciun ban de la nimeni şi că are conştiinţa împăcată. „Puteţi să-mi luaţi ani din viaţă, dar nu puteţi să-mi luaţi conştiinţa, iar, în conştiinţa mea, eu sunt împăcat”, a spus Maximilian Bălăşescu, fost procuror al Parchetului Tribunalului Ilfov (anchetatorul vrăjitoarelor care au şantajat-o pe Oana Zăvoranu).

Pe 24 februarie 2012, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Maximilian Ioan Bălăşescu, sub acuzația de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, precum şi pe Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului anchetatorilor, în ianuarie 2012, procurorul Bălăşescu, cu ajutorul lui Ene şi Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, „un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă”.

Denunţătorul era cercetat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în dosarul „Vrăjitoarele”, instrumentat de Bălășescu.

Ene şi Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, lui Bălăşescu i-ar fi revenit 50.000 de euro.

Pe 31 ianuarie, Cristian Ene a fost prins în flagrant luând de la denunţător, în numele lui Bălăşescu, 90.000 de lei şi 80.000 de euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă a sumei totale pretinse, precizau la acea dată procurorii DNA.

Pe 1 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a lui Maximilian Bălăşescu. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

La sfârşitul lunii februarie, Bălăşescu a anunţat la Curtea de Apel Bucureşti că a demisionat din Ministerul Public.

R.D.