-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:32
No menu items!

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, record de viteză într-un dosar de restituire

spot_img

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, record de viteză într-un dosar de restituire

Persoana primarului din Cluj Napoca apare, fără a fi nominalizată, în raportul ce stă la baza legii caselor naționalizate, pentru care Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament. Mai exact, documentul prezentat vineri de premierul Victor Ponta face referire la un dosar de restituire pentru care s-a stabilit recordul de viteză pe traseul Primărie – Cesionar – ANRP, dosar pentru care s-a emis dispoziție chiar de către primarul de la acea vreme, Sorin Apostu.

Astfel, Apostu a emis dispoziție pe dosarul de restituire în 27 ianuarie 2011, pentru ca în luna martie să se înregistreze la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). În acest termen s-a emis și avizul de legalitate de către prefectul județului Cluj, funcția fiind deținută, la acea vreme, de Florin Stamatian, pe care premierul Victor Ponta l-a înlocuit din funcție în 2012.

În luna aprilie 2011 se cesionează 25% din dosar, pentru 100.000 de euro, lui ”T.M.C.”, care în mai 2011 – când a avut loc ultima ședință pentru care s-au aprobat dosare la ANRP – primește titlu de despăgubire pentru nici mai mult, nici mai puțin de 2 milioane de euro.

În noiembrie 2011, Apostu a fost arestat pentru 29 de zile, pentru luare de mită în formă continuată. Primarul a fost acuzat că a dat pe tavă lucrări de sute de milioane de lei unei firme româno-turce, o veche abonată la bani publici. Totodată, au fost anchetate licitaţii de drumuri şi de salubrizare a oraşului. Ulterior, Sorin Apostu a fost eliberat sub control judiciar.

Suma totală acordată celor care au cesionat drepturile litigioase pe casele naționalizate – ”samsarii” – este de aproape 60% din valoarea totală a despăgubirilor acordate în ultimii ani și se ridică la peste 7 miliarde de euro.

Potrivit documentului, adevărații proprietari, inclusiv urmași de drept, sunt foarte puțini din totalul beneficiarilor restituirilor. Mai mult, statul român nu a câștigat mai nimic de pe urma acestui proces. Asta fiindcă majoritatea sumelor restituite până acum prin Fondul Proprietatea au ieșit din țară, respectiv 3 miliarde de euro, la beneficiari din afara României, față de un miliard de euro restituiți beneficiarilor din țară.

Cosmina Croitoru