Fostul ofițer de spionaj Dragoș Florian Diaconescu, cercetat de procurorii DIICOT în dosarul bancherilor, a fost eliberat din arest pe 27 februarie. Este singurul inculpat, din lotul de peste zece persoane arestate, care a ieșit de după gratii. Motivul oficial al deciziei de eliberare, cel puțin la fond, dar se pare că și la recurs, ar fi că nu mai prezintă pericol pentru ordinea publică, iar motivele arestării nu mai subzistă. O motivare stereotipă, de altfel. Însă ce stă în spatele eliberării sale poate cel puțin ridica semne de întrebare.
Dragoș Diaconescu a fost arestat, la cererea procurorilor DIICOT, în data de 3 noiembrie 2012, pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat constituit în scopul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani, precum și complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pe scurt, potrivit procurorilor, membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unor bănci, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare. Prejudiciul estimat la acest moment de procurori se ridică la peste 22 de milioane de euro.
Revenind la Dragoș Diaconescu, trebuie spus că fostul ofițer de securitate a făcut trei cereri de înlocuire a măsurii arestării preventive cu interdicția de a nu părăsi localitatea, doar una lovindu-se la Tribunalul București de refuzul judecătorului. Prima a fost formulată la 4 decembrie, fiind admisă o săptămână mai târziu, dar respinsă la Curtea de Apel București. În 16 ianuarie, Dragoș Diaconescu mai încearcă o dată, dar, după o săptămână, un judecător al Tribunalului București îi respinge solicitare. Abia la cererea din 15 februarie, judecătorul Carmen Constanța Balaci este de acord cu eliberarea din arest, decizie menținută de Curtea de Apel București, unde a fost judecată de Liliana Bădescu, Veronica Cârstoiu și Adina Radu.
CIEȘTE AICI MOTIVAREA DECIZIEI DE LA TRIBUNALULUI BUCUREȘTI
Amănuntul interesant al acestei povești este că, înainte cu o zi de prima cerere, la 3 decembrie, una dintre fiicele lui Dragoș Diaconescu, Raluca Draga Bâldan, trimitea o scrisoare lacrimogenă președintelui Traian Băsescu în care îi cerea acestuia ajutorul pentru ca tatăl ei să fie eliberat, suferind de o boală gravă și având dreptul de a fi judecat în libertate.
CITEȘTE AICI SCRISOAREA CĂTRE TRAIAN BĂSESCU
Scrisoarea ajunge de la Palatul Cotroceni la dosarul cauzei, iar după o lună, Dragoș Diaconescu solicită eliberarea, admisă de judecătorul Carmen Constanța Balaci pe 22 februarie. Procurorii DIICOT formulează recurs, dar Curtea de Apel București îl respinge, astfel că, la 27 februarie, decizia rămâne definitivă – Dragoș Diaconescu iese din arest având interdicția de a părăsi localitatea.
Amănunte interesante
Judecătoarea Carmen Constanța Balaci, de la Tribunalul Bucureşti, care l-a eliberat, în prima instanţă, pe Dragoş Diaconescu, este cea care, pe când era la Judecătoria Sectorului 2, a permis fuga lui Dinel Staicu, respingând cererea DNA de interzicere a părăsirii ţării.
Două judecătoare din completul de 3 de la Curtea de Apel, unde s-a dat decizia definitivă de eliberare a lui Dragoş Diaconescu, Veronica Cârstoiu şi Liliana Bădescu, au fost urmărite penal de DNA şi au fost cercetate disciplinar, anul trecut, de CSM, pentru o decizie abuzivă în cazul eliberării lui Dinel Staicu.
Fiul judecătoarei Veronica Cârstoiu, preotul Florin Cergan, este cercetat pentru un accident cu trei morţi (un preot, soția și fiica sa).
Judecătoarea Liliana Bădescu este cea care l-a eliberat şi pe irakianul Mohamed al Dulaimi, aflat în legături cu Al Qaeda, cercetat de DIICOT.
Dragoș Diaconescu a participat la o recepție oferită de Traian Băsescu, cu ocazia zilei de 1 decembrie, la Palatul Cotroceni.
Fiica sa, Alice Diaconescu a fost cununată de unul dintre membrii grupului Golden Blitz, Dan Besciu, copatron al firmei Euroconstruct Trading ’98.