UPDATE: Fostul ministru al Sănătăţii a declarat, după audierea la DNA Iaşi, că este nevinovat şi că nu a condiţionat niciodată actul medical.
Nelu Tătaru, însoţit de avocat, a ieşit din sediul DNA Iaşi, unde i s-au prezentat acuzaţiile din dosar.
Referitor la faptul că este acuzat că primea mită de la pacienţi, fostul ministru al Sănătăţii a afirmat: „N-am cerut niciodată bani de la pacienți. Sunt nevinovat, mi-am făcut doar meseria de medic”.
Tătaru a susţinut că nu a văzut probele: ”Trebuie să punem întrebări de ce nu a existat un flagrant”.
”Acuzația e de luare de mită, dar se vorbește de persoane nespecificate, nu știm cine sunt, se vorbește despre sume nespecificate. Nu ni s-au prezentat probe”, a spus și avocata acestuia.
Potrivit unor surse judiciare, DNA va cere ridicarea imunității parlamentare a lui Nelu Tătaru pentru percheziții la domiciliu.
Cererea de ridicare a imunității va fi trimisă Camerei Deputaților.
UPDATE: Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a propus în ședința BPN demiterea din funcție de președinte PNL Vaslui a lui Nelu Tătaru. Propunerea a fost validată cu unanimitate de voturi.
„Ultima decizie, care sunt convins că interesează pe toată lumea e cea legată de liderul filialei Vaslui, deputatul Nelu Tătaru, care, la propunerea mea, a fost eliberat din funcția de președinte de filială și, desigur, la nivelul grupului se vor lua măsuri pentru a vacanta poziția de președinte a comisie de sănătate. Va asigura interimatul domnul Varujan Vosganian. Nu are cum să mai rămână candidat. Este o situație care îl afectează pe cel care trebuie să răspundă de faptele sale – partidul a procedat și a luat măsuri în conformitate cu prevederile statutare”, a declarat Ciucă.
Preşedintele interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga, preciza că Nelu Tătaru ar fi trebui să se retragă singur de pe lista de candidaţi la parlamentare, susţinând că acesta este un act de demnitate.
„V-aş aduce aminte că aşa ar trebui să procedeze toată lumea. Asta nu a făcut bine PNL în ultimii ani ce s-a întâmplat, că nu a luat măsuri. M-aş da exemplu pe mine, când m-a chemat Portocală la Ploieşti, de la Ploieşti mi-am dat demisia din funcţia de copreşedinte al PNL. E adevărat că după şapte ani de zile nouă judecători – cred că este caz unic în România – în unanimitate au spus că sunt nevinovat, dar una este asta – prezumţia de nevinovăţie – şi alta este expresia politică”, a spus Blaga, înainte de şedinţa BPN a PNL.
Întrebat dacă este de părere că Nelu Tătaru este vinovat, el a răspuns: „Nici pe departe, (…) dar una e una, alta e alta”.
„Părerea mea este că trebuie să se retragă el. Este act de demnitate”, a afirmat Blaga.
Știre inițială:
Fostul ministru liberal al Sănătăţii Nelu Tătaru va fi audiat joi dimineaţă, la DNA Iaşi, fiind acuzat de mai multe fapte de luare de mită.
Surse din rândul anchetatorilor susţin că Nelu Tătaru este acuzat că ar fi luat de la pacienți sume mici. Ar fi cercetate peste 100 de acte materiale.
Fostul ministru al Sănătății ar fi luat mită inclusiv găini, rațe și ouă de la pacienți sau rudele acestora. La dosar ar exista mai multe imagini video cu Nelu Tătaru în timp ce ar fi luat mită.
Pentru că are imunitate, nu pot fi făcute percheziții în locuința lui și nici nu ar putea fi reținut.
Perchezițiile care se află în plină desfășurare au loc la Spitalul Dimitrie Castroianu Huși, acolo unde Nelu Tătaru își desfășoară activitatea ca medic chirurg.
Anchetatorii au ridicat mai multe plicuri cu documente din spital.
În urmă cu câteva zile, Nelu Tătaru menționa, pe Facebook, că „gesturile mici sau mari contează”.
„La fel cum mă îngrijesc de pacienți în spital, tot așa încerc să fiu atent la nevoile tuturor oamenilor din jurul meu. Cred că gesturile simple fac bine lumii întregi, de aceea nu uitați că gesturile mici sau mari contează”, spunea Tătaru.
În vârstă de 52 de ani, Tătaru a fost ministru al Sănătăţii în perioada pandemiei.
El este preşedinte al PNL Vaslui, deputat şi preşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.
Nelu Tătaru deschide lista PNL pentru Camera Deputaţilor la Vaslui, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Potrivit articolului 72 din Constituţie, ”Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.
Conform unor surse politice, în ședinta BNP de astăzi, liberalii vor propune nu numai retragerea lui Tătaru de pe lista de la parlamentare, dar și din toate funcțiile politice.
Ce avere are
Conform declarației de avere depusă de Nelu Tătaru, în calitate de deputat, acesta deține două apartamente, achiziționate în 2017 și 2018 și peste un milion de lei în conturi.
Familia Tătaru are 4 conturi unul de 1,03 milioane de lei, altul cu 350 de mii de lei, iar un al treilea cu 55 de mii de lei. Mai au deschis și un cont în euro, în care se aflau 3.380 de euro.
Fostul ministru a menționat un împrumut luat de la Banca Transilvania, în 2017, în valoare de 578 de mii de lei.
Nelu Tătaru a declarat venituri de 141 de mii de lei de la Camera Deputaților și 18.437 de lei, în urma profesiei de medic chirurg la Spitalul Municipal de Urgență. Soția sa, Rodica Tătaru, a menționat venituri de peste 72 de mii de lei.
Adina Bucur