2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:27
No menu items!

Fostul judecător ÎCCJ Georgeta Barbălată, condamnată la 4 ani de închisoare

spot_img

Judecătoarea Georgeta Barbălată, în prezent suspendată din funcție, a fost condamnată, joi, de foştii colegi la 4 ani de închisoare pentru favorizarea infractorului şi divulgarea informaţiilor din mandatele pe siguranţă naţională. Complicii acesteia, printre care un fost procuror general adjunct al României, şi un fost prim-procuror al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, au fost achitaţi. Un singur membru al completului de judecată a fost de părere că şi fostul şef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, trebuia condamnat.

Sentinţa completului de 3 judecători ai instanţei supreme (fond) a venit la un an după ce rechizitoriul a fost trimis de procurorii DNA pe masa magistraţilor ÎCCJ. Principala acuzaţie a fost aceea că B. G. (la acea vreme membru CSM) şi S. M. (consilier al acestuia la CSM), ar fi conturat un cerc de influenţă la nivel judiciar şi politic, în scopul păstrării lui Mihai Vlad în funcţia de şef SIPI Ilfov. Procurorul DNA susţinea în actul de acuzare că S.M. asigura conspirativitatea întâlnirilor, în timp ce Mihai Vlad „livra” informaţiile nedestinate publicităţii de care „grupul de influenţă” avea nevoie.

La data de 16 martie 2012, S.M. i-a solicitat lui Vlad Mihai sa afle dacă un anumit post telefonic este interceptat; la data de 23 mai 2012, i-a solicitat lui Vlad Mihai să-i furnizeze infromaţii despre persoana care îndeplinea funcţia de ministru al transporturilor şi, la aceeaşi dată, a primit de la Vlad Mihai un plic informaţii nedestinate publicităţii, date pe care i le solicitase anterior; de asemenea, în perioada mai-iunie 2012, i-a cerut şefului SIPI Ilfov să verifice dacă numele său apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului. În urma verificărilor pe care le-a efectuat, Vlad Mihai i-a comunicat lui S.M. că numele acestuia din urmă nu apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului pe care Vlad Mihai îl conducea.

Comunicat DNA
2 aprilie 2013

Chiar în perioada în care Mihai Vlad era vizat de DNA pentru exact aceste fapte, în 10 iulie 2012, judecătoarea Georgeta Barbălată a aflat „la serviciu” că procurorii anticorupţie au solicitat autorizaţie pentru percheziţionarea domiciliilor celor trei (procurori şi ofiţer de informaţii). Conform rechizitoriului DNA, procurorii au obținut un denunţ chiar din partea celui care l-a avertizat, din partea judecătorului, pe Mihai Vlad, „asigurându-i acestuia timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală”. Acelaşi judecător a fost acuzat că a divulgat lui Mihai Vlad informaţii din mandatele de siguranţă naţională pe care le autorizase la solicitarea SRI, respectiv către S.M. şi B.G.

M.C.