Fostul deputat PDL Dan Păsat a fost condamnat definitiv joi de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj și operațiuni financiare incompatibile cu funcția de deputat.
Decizia ÎCCJ este definitivă.
Acesta trebuie să se predea poliției și urmează să fie încarcerat.
Un complet de cinci judecători i-a respins recursul lui Dan Păsat și a menținut sentința dată în aprilie 2013 dată de un complet de trei judecători tot de la instanța supremă.
ÎCCJ a menținut și pedepsele date anterior celor doi complici ai lui Dan Păsat, respectiv Vasile Preda, primarul comunei Vărăști, județul Giurgiu — opt luni de închisoare cu suspendare și Constantin Marin — cinci luni de închisoare cu suspendare.
De asemenea, instanța i-a confiscat lui Dan Păsat suma de 1,8 milioane lei și plata împreună cu ceilalți doi a câte 5.000 de euro către cele două părți vătămate din dosar, Ionel Maria și Ionel Costin Ionuț.
În aprilie 2011, Dan Păsat, la acea vreme deputat PDL, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de șantaj și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o persoană o îndeplinește în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În același dosar au mai fost trimiși în judecată primarul comunei Vărăști, județul Giurgiu, Vasile Preda, pentru mărturie mincinoasă, și Marin Constantin — pentru două infracțiuni de șantaj.
Potrivit DNA, în perioada octombrie — noiembrie 2009, Dan Păsat, sprijinit de Marin Constantin, i-a amenințat verbal și fizic, în mai multe rânduri, iar la data de 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violență asupra a doi reprezentanți ai firmei SC Agro Clas SRL Teleorman.
Amenințările vizau integritatea fizică a celor doi reprezentați sau a membrilor familiilor acestora — pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducțiune a apei din comuna Vărăști, județul Giurgiu.
„Totodată, prin amenințări și sprijinit de Marin Constantin, inculpatul Păsat a încercat să îl convingă pe unul dintre cei doi reprezentanți ai firmei menționate să meargă la sediul primăriei din comuna Toporu și să facă demersurile necesare pe lângă primar în vederea încasării unor sume de bani, 290.000 lei, care s-ar fi cuvenit firmei Agro Clas SRL din executarea unui contract de aducțiune apă potabilă. Ulterior, acești bani ar fi urmat să fie remiși lui Dan Păsat”, susțin procurorii.
DNA a solicitat Camerei Deputaților, pe 7 octombrie 2010, încuviințarea reținerii și arestării lui Dan Păsat, însă pe 8 februarie 2011 plenul Camerei inferioare a Parlamentului a respins prin vot solicitarea.
A.V.