2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:58
No menu items!

Fostul deputat Ion Dumitru, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul „Romsilva II”

spot_img
Fostul deputat Ion Dumitru, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul Romsilva II
foto: recolta.eu

Fostul deputat PSD, Ion Dumitru, a fost condamnat vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încarcerare de șase ani, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul „Romsilva II”.

Decizia instanţei este definitivă.

În acelaşi dosar, Dumitru Bunea, fost director al Direcţiei Investiţii, şi Elena Dumitru, fost director al Direcţiei Economice, ambii membri în Consiliul de Administraţie al RNP Romsilva, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Potrivit Agerpres, ICCJ a mai dispus ca Ion Dumitru, Dumitru Brunea, Elena Dumitru și Stanciu Bogdan Florin să plătească solidar suma de 614.322,74 lei cu titlu de despăgubiri către Romsilva, primii trei având de achitat alţi 1.071.320 lei cu titlu de despăgubiri către regie.

Potrivit DNA, în cursul lunii iulie 2003, SC Severom Trans SRL, societate fantomă, a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile la o valoare în vamă de 6.250 de dolari.

Din iulie 2003 şi până în anul 2004, utilajul nu a fost utilizat în niciun fel.

Conform DNA, în 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, a acceptat discutarea în consiliul de administraţie a unei propuneri de achiziţionare prin licitaţie a utilajului respectiv, după ce firma care deţinea în realitate utilajul – Eufrat SRL – făcuse o ofertă de vânzare Romsilva şi după ce Direcţia silvică Târgu Jiu testase utilajul constatând că este necorespunzător activităţilor din domeniul forestier.

Utilajul a fost introdus în ţară la preţul de 6.250 de dolari, în urma unei aşa-zise licitaţii, însă RNP Romsilva a plătit pentru el suma de 294.330 de dolari. Suma de 868.569,576 de lei reprezintă, potrivit sursei citate, avantaj patrimonial în folosul S.C. EUFRAT SRL din Târgu Jiu, societate administrată de Bogdan Florin Stanciu.

Utilajului nu i s-a găsit nicio utilitate, a fost testat atât la Direcţia Silvică din Călăraşi şi Dâmboviţa, constatându-se că prezenta serioase deficienţe tehnice, dificultăţi în manipulare şi exploatare, deficienţe care au fost constatate atât înainte de efectuarea plăţii, cât şi după aceea.

Lucian Mera