7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:57
No menu items!

Fostul consilier personal al lui Dan Nica, acuzat de falsuri într-un dosar cu Poșta Română

spot_img

Mirel Amariței, consilier al fostului vicepremier Dan Nica, actual europarlamentar PSD, a fost trimis în judecată pentru falsuri comise în perioada în care era secretar de stat.

dan_nica

Gălăţeanul Mircea Mirel Amariţei era, în 2006, avocat, administrator şi asociat în mai multe companii care au emis facturi, fiecare de peste un milion de euro, către firmele care au intermediat afacerea cu asigurări de viaţă de la Poşta Română. În 2009, Amariţei a fost consilierul personal al vicepremierului gălăţean Dan Nica, în prezent europarlamentar. Amariţei este din 2013 şi urmărit penal în legătură cu preluarea Realitatea TV de la offshore-ul controlat de Sorin Ovidiu Vîntu.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti l-au trimis în judecată pe Amariţei pentru fals în declaraţiile de interese din perioada în care a avut rang de secretar de stat, complicitate la evaziune şi folosirea în fals a unui raport al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Falsul din declaraţia de interese se referă la neprecizarea calităţii de administrator în trei firme, în ziua în care a fost numit consilier al vicepremierului Amariţei demisionând doar din Consiliul de Administraţie al CONPET SA.

Anchetatorii susţin că în timp ce era avocat şi membru al unor asociaţii profesionale, Amariţei administra şi mai multe firme, inclusiv un offshore înregistrat în Delaware, care emiteau facturi impresionante către firme implicate în afaceri cu statul.

Detaliul a fost devoalat în timp ce una dintre aceste firme era anchetată pentru evaziune fiscală de DNA, în legătură cu poliţele de asigurare încheiate pentru toţi angajaţii Poştei Române în mandatul fostului preşedinte Dan Mihai Toader, trimis şi el în judecată pentru abuz în serviciu.

Comisioanele încasate de la Poşta Română de către Continental Asig SA şi SC Pronova SRŞ au acelaşi cuantum cu valoare contractelor încheiate cu inculpatul Amariţei Mircel Mircea.

Rechizitoriu Parchetului Curţii de Apel Bucureşti

Facturile fictive emise pentru sume între 1,5 milioane de dolari şi 2,3 milioane de dolari au fost emise pentru pretinse servicii intitulate „analiză în vederea pregătirii strategiei de indentificare şi curtare a clienţilor pentru incheierea de contracte de asigurare pe viaţă şi alte tipuri”. „Studiile” au fost folosite ulterior pentru justificarea contractelor de asigurări de viaţă încheiate de Poşta Română.

În realitate, susţin procurorii, Amariţei a printat, spre justificarea serviciului, Raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, publicat în 2006. Apărarea pe care avocatul a ales să şi-o facă l-a amuzat pe procuror.

La ultima declaraţie dată, în octombrie 2013, Mirel Amariţei a continuat versiunea nereală, încercând să-şi preconstituie probe în apărare, afirmând că studiul în materia asigurărilor a fost realizat de el, împreună cu doi coinculpaţi, dar l-a înmânat în februarie 2006 unui funcţionar al CNVA, nu CSA (CNVA neavând vreo legătură cu subiectul), funcţionar al cărui nume a precizat că-l va spune ulterior. A lăsat astfel să se înţeleagă că experţii din cadrul CSA, intrând în posesia creaţiei sale, s-au decis să o copieze în totalitate.

Rechizitoriu Parchetului Curţii de Apel Bucureşti

La lista acuzaţiilor de complicitate la evaziune fiscală se mai numără şi emiterea unei facturi de 10,6 milioane de lei pentru un site plătit de Credit Invest Imobiliare SRL şi vânzarea unui pachet de 170.000 de acţiuni ale falimentarei Bănci Internaţionale a Religiilor cu 1,1 milioane de dolari, deşi acţiunile se vindeau cu 1 leu la acea dată.

Parchetul Curţii de Apel Bucureşti susţine că a informat şi Baroul Bucureşti cu privire la incompatibilităţile în care s-a aflat timp de peste 5 ani avocatul Amariţei. Procurorii susţin că incompabilitatea face doar obiectul unei abateri disciplinare, conform legii 51/1995, însă demonstrează intenţia ascunderii deliberate a calităţii sale de administrator, în condiţiile în care profesia nu-l obligă să dea declaraţii pe propria răspundere.

Mihaela Chiper