Fostul şef al Direcţiei Logistică a Jandarmeriei, colonelul Nicolae Lecu – cel care a fost acuzat că i-ar fi construit ilegal un gard fostului șef al Jandarmeriei, Costică Silion – a fost condamnat la patru ani de închisoare de magistrații Curții Militare de Apel.
Lecu a fost trimis în judecată în acest dosar de procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pe 12 iulie 2007. Cauza penală a fost constituită în urma unei sesizări transmise DNA de Direcția Generală Anticorupție (DGA) în iunie 2006, sesizare care a provocat un scandal uriaș la vârful Ministerului de Interne, soldat cu demisia fostului șef al DGA, Marian Sîntion.
După mai bine de un an de investigații, procurorii militari din cadrul DNA au ajuns la concluzia că, în calitate de comandant al Unității Militare 0260 Bucureşti, colonelul Nicolae Lecu ar fi folosit, în perioada 2005-2006, mai mulţi militari (subofiţeri, militari angajaţi şi militari în termen) la construcţia unor imobile ale membrilor familiei sale, situate în oraşul Voluntari şi în comuna Dragomireşti Vale din judeţul Ilfov.
De asemenea, colonelul în rezervă este acuzat că, în cursul lunii martie 2006, l-ar fi ajutat pe generalul Costică Silion (fost șef al Jandarmeriei Române, în prezent adjunct al șefului Direcției Generale Management Operațional a MAI) pentru construirea unui gard pentru terenul acestuia, proprietate personală, furnizându-i materiale din gestiunea unităţii şi forţă de muncă (militari în termen). El a prejudiciat astfel Jandarmeria cu 824,83 lei.
Lecu a fost acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi.
Procurorii militari anticorupţie spun că, în perioada 2003 – 2005, acesta ar fi supervizat, în mod repetat, folosirea a cinci maşini din dotarea Unităţii Militare 0260 Bucureşti în interes personal, fără a face acte contabile pentru combustibilul folosit.
În plus, în calitate de ofiţer responsabil cu gestionarea patrimoniului imobiliar al jandarmeriei, Nicolae Lecu a dispus, în cursul lunii martie 2006, demolarea a 24 de metri din gardul aflat la intrarea în Unitatea Militară 0260 Bucureşti, tot fără a avea vreun act.
De asemenea, Lecu a mai fost acuzat că, în noiembrie 2005, a dat în faţa unui notar public o declaraţie „necorespunzătoare adevărului” pentru a obţine prelungirea contractului de închiriere pentru locuinţa de serviciu situată în Bucureşti.
Prejudiciul total cauzat Jandarmeriei de Nicolae Lecu a fost stabilit de procurori la 66.436,78 de lei, dintre care peste 55.000 de lei reprezintă contravaloarea combustibilului folosit pentru cele cinci autovehicule pentru care nu există documente justificative, peste 1.000 de lei reprezintă salariile plătite militarilor care au lucrat la imobilele familiei, iar aproape 10.000 de lei au fost cheltuiţi pentru gardul dezafectat.
Pe 30 noiembrie 2006, colonelul Nicolae Lecu a trecut în rezervă.
R.D.