5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 18:29
No menu items!

Fostul şef al Direcţiei de Finanţe Bihor, Ioan Lascău, a fost extrădat de SUA. El este condamnat pentru corupție

spot_img
foto: ziare.com

Autoritatea americană pentru imigraţie şi vămi a anunţat joi că l-a extrădat pe Ioan Lascău, fostul şef al Direcţiei de Finanţe Publice Bihor, condamnat pentru corupţie şi alte infracţiuni în România. Lascău locuia în Phoenix (Arizona) de când a fugit din România în martie anul acesta.

Lascău a fost condamnat în România pentru spălare de bani şi luare de mită, fapte comise în perioada în care era director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor. El a fugit din țară, în martie, după ce a fost condamnat de magistrații Curții Supreme. La scurt timp, Interpol a alertat autorităţile în legătură cu trecutul său infracţional.

Ofiţerii care se ocupă de imigraţie şi vămi l-au arestat pe Ioan Lascău la locuinţa sa pe 20 mai, iar un judecător pentru imigraţie a ordonat extrădarea lui la 13 iunie, relatează UPI, în pagina electronică. Autorităţile române au emis mandat de arestare internaţional la începutul lunii. El a fost predat autorităţilor române marţi, la Bucureşti.

„Acest fost oficial corupt a crezut că poate scăpa de justiţia din România ascunzându-se în SUA„, a declarat Jon Gurule, director al departamentului pentru expulzări din Phoenix, potrivit comunicatului publicat pe site-ul ICE. „Aşa cum arată clar acest caz, ICE colaborează îndeaproape cu agenţiile care se ocupă de aplicarea legii aici şi în străinătate pentru a se asigura că infractorii condamnaţi se întorc în ţările lor în scopul de a fi traşi la răspundere pentru acţiunile lor”.

Ioan Lascău a fost condamnat, pe 8 martie, de magistrații Curții Supreme într-un dosar în care, în 2006, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea l-au trimis în judecată, alături de afaceristul orădean Ranyak Zoltan, pentru efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

Cu opinie majoritară, judecătorii ICCJ l-au condamnat la trei ani de detenţie pentru spălare de bani şi trei ani şi două luni de închisoare pentru luare de mită, constatând intervenţia prescripţiei în cazul efectuării operaţiunii financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Lascău urma să excute pedeapsa de trei ani de detenţie, pedepsele fiindu-i contopite. Hotărârea instanţei supreme este definitivă.

Lascău – care între timp devenise preşedintele PPDD Bihor, iar din vara lui 2012 era consilier judeţean – a primit o pedeapsă complementară prin care doi ani după executare pedepsei i se interzicere dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

În 22 decembrie 2006, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ioan Lascău, fost consilier preaderare în Ministerul Finanţelor şi fost director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor.

În cursul lunii decembrie 2003, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, inculpatul Lascău Ioan a pretins suma de 18,5 miliarde ROL, de la directorul unei societăţi comerciale din Oradea, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în vederea decontării preferenţiale a unor plăţi restante în valoare de aproximativ 185 miliarde ROL, pentru lucrări efectuate de societatea orădeană în beneficiul Administraţiei Naţionale Apele Române S.A.

În 2005, procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina fostului şef de la Finanţe, printre altele, că i-ar fi pretins lui Podilă Jan, administrator al Hotelului President, în anul 2003, să-i achite contravaloarea unor materiale de construcţie de 30.000 de lei, precum şi a altor foloase, în valoare de circa 10.000 de lei, pentru a-i aproba, în regim de urgenţă, cererile de rambursare, precum şi pentru a nu fi controlat.

De asemenea, Lascău a fost acuzat că, în anul 2001, sub acoperirea firmei La Piovra SRL ar fi cumpărat un spaţiu comercial din Oradea (asupra căruia era instituit un sechestru de către DFP Bihor), de la AVAS, la preţul de 250.000 de lei, iar după realizarea mai multor transferuri, nedeclarate la organele fiscale, l-a revândut Băncii Transilvania, cu un milion de lei.

Procurorii i-au imputat lui Lascău că, în primăvara anului 2003, a împiedicat urmărirea unei creanţe de 100.000 lei de către lichidatorul firmei Antol Oil SRL, pe care aceasta o avea faţă de Austrian Invest SRL, determinându-l pe administratorul Antol Oil, Ranyak Ambro-Zoltan, să emită o chitanţă falsă, prin care să ateste că suma i-ar fi fost restituită în anul 2002.

Lucian Mera