2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:57
No menu items!

Fost secretar de stat în Ministerul Justiției, condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru corupție

spot_img

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiției, Ovidiu Puțura, a fost condamnat, marți, de instața supremă la cinci ani închisoare dare de mită și trafic de influență.

Decizia pronunțată, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, este definitivă și menține, astfel, sentința de la Curtea de Apel București.

„Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpatul Puţura Ovidiu împotriva sentinţei penale nr. 167/F din 19 septembrie 2016 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală, pronunţată în dosarul nr. 2415/2/2015 (1400/2015).

Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi rejudecând:

Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b, h Cod penal, ca pedeapsă complementară şi accesorie în pedepsele componente:

-4 ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b, h Cod penal, ca pedeapsă complementară şi accesorie pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal.

-3 ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b, h Cod penal, ca pedeapsă complementară şi accesorie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 7 lit. b din Legea nr.78/2000 şi art. 5 Cod penal”.

Minuta instanței

Potrivit DNA, în noiembrie 2014, Ovidiu Puțura i-a promis judecătoarei Corina Iacob de la Tribunalul Bistrița — Secția civilă că, din funcția pe care o va exercita în perioada următoare în MJ, respectiv aceea de secretar de stat, sau printr-un funcționar de legătură ce îi poate influența pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va asigura promovarea, de către o persoană din familia judecătoarei, a examenului pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.

„În schimbul intervenției promise, Puțura i-a solicitat judecătoarei Iacob să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția sa era reclamant recurent. În același context, Puțura a remis inculpatei Iacob, prin intermediul soției sale, foloase necuvenite, constând în articole de încălțăminte”, spun procurorii.

Conform DNA, în perioada 2013 – 2014, Ovidiu Puțura a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, cheltuieli aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare și suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obținerii unei hotărâri favorabile acestuia din urmă.

Andrei Tudor