5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 19:11
No menu items!

Fost procuror DNA, vizat de o anchetă anticorupție

spot_img

Procurorul ieșean Emilian Eva este audiat de foștii colegi de la DNA structura centrală, pentru că ar fi implicat în comerț ilegal cu obiecte de artă

emilian eva

 

Procurorii fac percheziții atât în biroul lui Emilian Eva de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, unde lucrează acum, cât și în alte locații din oraș. Ei spun că procurorul Eva ar fi introdus pe piața de artă și ar fi tranzacționat direct sau prin intermediari tablouri, despre o parte dintre acestea existând date că erau falsuri, dar erau prezentate ca fiind autentice. 200 de astfel de picturi, cu o valoare de peste 300.000 de euro ar fi fost tranzacționate de procuror, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.

Emilian Eva ar fi cumpărat pânzele de la doctorul Nicolae Dan Tesloianu, de la Spitalul Județean „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și de la un cunoscut samsar de opere de artă din zona Transilvania, Tegzes Gabor. Procurorul a fost ajutat de un nepot, Ioan Eva, asistent medical la un alt spital din Iași, dar și de fiica sa de 20 de ani, Bianca Mădălina Eva, studentă în anul II la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Anchetatorii au stabilit că procurorul a postat fotografiile tablourilor cumpărate pe un site de vânzări bunuri, pe numele unui utilizator cu contul „toppainting”. Pentru 31 dintre cele 34 de pânze scoase astfel la vânzare, proprietarul menționa că deține certificate de autenticitate. eva ar fi cerut în total, pentru cele 34 de tablouri, 51.800 de euro, pretinzând că acestea sunt semnate de pictori celebri, precum Octav Băncilă, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuță, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ștefan Pelmuș, Otto Briese, Hentia Sava, Ștefan Popescu, Mircea Ciobanu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, Sabin Bălașa, Jean Steriadi.

Procurorii mai susțin că magistratul ar fi achiziționat sau ar fi dus tratative în vederea achiziționării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, ar fi cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, ar fi restaurat, apelând la diverși pictori/restauratori, și ar fi valorificat sau ar fi încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 tablouri semnate sau presupus a fi executate de către pictorii Alexandru Ciucurencu, Jean Steriadi , Jean Cheller, Radu Darânga, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Hatmanu Dan, Karoly Ferencz și Nicu Enea. Aceleași surse au precizat că pânzele ar fi fost evaluate de către Emilian Eva și intermediari la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline și 7.500 de lei.

Emilian Eva a fost procuror DNA în structura centrală în mandatul lui Daniel Morar și a făcut dosarul ICA, în care Dan Voiculescu și alți 9 inculpați au fost condamnați la închisoare pentru privatizarea ilegală a Institutului.  Procurorul Eva a mai avut, anul trecut, o plângere penală pentru luare de mită de la un afacerist care îl acuza că l-a obligat să-i vândă casa la un preț subevaluat, pentru că îl ancheta.