Ghenadi Gudkov, fost ofițer în KGB-ul sovietic și opozant politic al regimului Putin, a afirmat, într-un interviu pentru presa franceză, că războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu se va sfârși odată cu o eventuală înfrângere militară.
”Războiul nu se va termina prin victoria militară a Ucrainei. Războiul se va termina prin pierderea puterii de către Putin. Atunci când putinismul va dispărea. Pentru că, altfel, Putin nu se va opri. Dacă, după o înfrângere, i se permite să păstreze puterea, pot să vă asigur cu nu va fi o pace stabilă, ci doar un armistițiu. Apoi ar putea începe un nou război, posibil mai distrugător, cu folosirea unor arme de distrugere în masă sau a unei arme nucleare”, a afirmat Gudkov pentru televiziunea LCI.
Gudkov, în vârstă de 66 de ani, a ieșit din KGB în 1992, cu gradul de locotenent-colonel. Ulterior, a fost deputat al opoziției în Duma de Stat a Rusiei, până în 2012, când a emigrat în Bulgaria, din cauza creșterii gradului de represiune politică.
Alte declarații făcute de Gudkov:
- Îl cunosc personal pe Putin și cred că viziunea sa asupra lumii s-a schimbat considerabil. Modul de a se comporta nu mai este adecvat. Nu mai înțelege realitățile.
- Încercările repetate ale președintelui francez Emmanuel Macron de a-l contacta după începerea ofensivei militare au fost percepute ca semne de slăbiciune sau de frică. Liderii altor state trebuie să înțeleagă că nu se poate negocia cu Putin. Nu se poate semna o pace durabilă cu Putin, pe baza dreptului internațional, pentru că nu se poate conta pe faptul că Putin înțelege corect realitățile lumii.
- Putin și serviciile ruse continuă practica serviciului soviectic KGB de a recruta persoane cu influență în străinătate. Adică persoane care pot exercita o influență asupra politicii țării lor. Printre aceștia – actori, oameni politici, persoane din cercuri înalte, directori de companii. Practica este aplicată în continuare, poate nu la aceeași anvergură ca în perioada URSS, dar vedem că în Balcani înregistrează succese. Această practică va continua cât timp Putin va fi la Kremlin și va avea bani. Și va avea bani întotdeauna. Banii nu se vor termina niciodată, pentru că activele lui sunt disimulate, în diferite conturi din bănci occidentale. Aceste bănci i-au ajutat pe apropiații lui Putin să plaseze banii în afara Rusiei. Zolotov (șeful Rosgvardia, fost bodyguard al lui Putin – n.r.) îmi explica faptul că stătea 200 de zile pe an în afara Rusiei – Liechtenstein, Monaco etc. Ce făcea acolo? Cred că banii sunt deja plasați, probabil că în continuare sunt transferuri. Rezervele financiare ale lui Putin pentru această practică sunt nelimitate. Cred că sunt minimum zeci de miliarde de dolari, iar asta e suficient pentru a cumpăra politicieni, scriitori, actori, pe o perioadă de zeci de ani, și pentru a influența prin intermediul lor politica Occidentului.
- Evgheni Prigojin (șeful Wagner – n.r.) nu are decât un prezent politic. El îi datorează totul lui Putin. Iar Putin consideră că Prigojin îi este util în războiul din Ucraina și în Africa, unde plasează active și face rost de pietre prețioase. Putin are nevoie de el și în Siria și Libia. Deci cred că Putin nu îi va face nimic, cu excepția cazului în care Prigojin face dezvăluiri intime, personale. Dar Prigojin nu are viitor politic. Dacă Putin lipsește de la putere 15 minute, nu va mai exista Prigojin. Acesta și-a făcut atât de mulți inamici, încât îi va fi foarte dificil să supraviețuiască dacă Putin se îndepărtează de putere.
- Cred că Putin nu va utiliza arma nucleară în acest război. Nu este pregătit din punct de vedere psihologic, moral. În 2014 (n.r. – anexarea Crimeei și ocuparea estului Ucrainei sub acoperirea unor miliții civile), nu era gata pentru o agresiune de amploare contra Ucrainei. Acum nu este pregătit pentru utilizarea armei nucleare, pentru că îi este frică de faptul că va muri el însuși. Dar dacă Putin va fi lăsat în pace, își va reface forțele cu timpul și va planifica un război nuclear pentru mai târziu.
V. Bârleanu