Moscova are în prezent mai mulți agenți secreți care acționează în statele europene decât în perioada Uniunii Sovietice, a afirmat Vladimir Milov, fost ministru adjunct al Energiei în 2002, în guvernul primului mandat de președinte al lui Vladimir Putin.
Milov, care se află în exil din 2022, de la invazia Rusiei asupra Ucrainei, a făcut această declarație într-un interviu pentru postul francez de televiziune LCI, răspunzând la o întrebare despre pozibilitatea ca în Franța să existe mai mulți spioni și agenți ruși decât în perioada sovietică.
”Cred că da. Federația Rusă a condus o operațiune la scară largă de infiltrare a statelor europene și a cercurilor politice. (…) Guvernele europene și decidenții politici trebuie să fie în gardă. Rusia s-a lansat foarte agresiv în activități clandestine și de sabotaj, trebuie să fim prudenți. Sunt de acord cu această evaluare”, a declarat Milov.
În ultimii 20 de ani, Rusia a încercat să își reafirme supremația în spațiul ex-sovietic și în estul Europei, folosind instrumente ale ”războiului hibrid” împotriva statelor europene: propagandă, dezinformare, șantaj economic, atacuri cyber, sabotaje, asasinate sau acțiuni de spionaj. Acest tip de conflict s-a acutizat după fecruarie 2022, când invazia la scară largă a Ucrainei a avut ca efect un răspuns al statelor europene de sprijin al Kievului.
La acest context mai larg, se adaugă informațiile din ultima săptămână publicate de The Insider:
- Europarlamentara letonă Tatjana Zdanoka lucrează pentru direcția a V-a din erviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care se ocupă de spațiul ex-sovietic. O serie de e-mailuri din perioada 2004-2017 dintre Zdanoka și doi ofițeri ruși de legătură pun în lumină activitatea sa ca legislator european, în special în ceea ce privește propaganda pro-Kremlin în statele baltice;
- Un consilier angajat în Parlamentul Germaniei lucrează pentru FSB. Vladimir Serghienko, consilier al parlamentarului german Eugen Schmidt, din cadrul formațiunii populiste Alternativa pentru Germania (AfD), a întreprins acțiuni directe „menite să împiedice eforturile defensive ale Ucrainei, la cererea superiorului său de la FSB”. Serghienko este originar din Ucraina, dar mai deține și pașaport rus, fapt pe care l-a ascuns autorităților germane.
În urmă cu un an, Ghenadi Gudkov, fost ofițer în KGB-ul sovietic și opozant politic al regimului de la Moscova a afirmat că Putin și serviciile ruse continuă practica serviciului soviectic KGB de a recruta persoane cu influență în străinătate. ”Rezervele financiare ale lui Putin pentru această practică sunt nelimitate. Cred că sunt minimum zeci de miliarde de dolari, iar asta e suficient pentru a cumpăra politicieni, scriitori, actori, pe o perioadă de zeci de ani, și pentru a influența prin intermediul lor politica Occidentului”, a spus Gudkov.
V. B.